Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Tokyo svajar i vinsthemtagning

Från 7 till 20 februari backade Tokyobörsen 7 procent. Vinsthemtagning är naturligt efter höstens branta uppgång och ny statistik bekräftar att Japans ekonomi är i god form.

Jonas Lindmark 2006-02-22 | 16:41
Facebook Twitter LinkedIn
Många läsare har hört av sig till mig de senaste två veckorna och undrar varför deras Japanfonder minskat i värde. Samtidigt som aktiebörserna i Europa och USA har fortsatt uppåt, så har det varit flera dagar med stor börsnedgång i Japan. Denna nedgång gör även att Japanfonderna nu är förlorare hittills under 2006, trots uppgång under januari.

Men som jag påpekade för tre veckor sedan (i ”Bara goda nyheter från Tokyo”, länk till höger), har det fundamentalt sett kommit nästan enbart positiva nyheter från Japan de senaste månaderna. Den trenden har fortsatt och i fredags kom den officiella BNP-statistiken som visar en tillväxt på hela 5,5 procent (årstakt) under fjärde kvartalet förra året. Både export och inhemsk konsumtion steg dessutom rejält, vilket stärker intrycket att uppgån

gen är uthållig.

Tre förklaringar

Ändå finns åtminstone tre förklaringar till att Tokyobörsen ser ut att utvecklas mycket dåligt under februari:

(1) Många media rapporterar förändringen av Nikkei 225-index, som är ett ovanligt lättrörligt börsindex på grund av sin annorlunda konstruktion (det baseras på summa av 225 aktiekurser, istället för att vara vägt med börsbolagens marknadsvärde som normala börsindex). Japanfonderna har inte backat lika mycket som Nikkei.

(2) Efter en brant börsuppgång, som skedde i Tokyo under hösten, är det naturligt med vinsthemtagningar. Det händer ofta att börstrender bryts tillfälligt, därför att många investerare tycker att de tjänat tillräckligt och vill ta hem sina vinster. I ett lite längre perspektiv har Japanfonderna fortfarande i snitt stigit 23 procent de senaste sex månaderna, och nedgången den senaste månaden är bara 2 procent (fram till i går kväll).

(3) ”Köp på ryktet och sälj på nyheten” är en gammal regel för framgångsrika börsaffärer. Så länge den höga tillväxten under fjärde kvartalet inte var uppenbar för alla, så lönade det sig att satsa på en uppgång. Redan i början på januari spådde många att tillväxten varit hög under slutet på år 2005. Men när väl den officiella statistiken kom i fredags så skyndade sig spekulanterna vidare, för att försöka tjäna på nästa rykte.

Fokusera några månader framåt

Jag har sett experter i media som påstår att börsnedgången de senaste två veckorna beror på oro att den japanska centralbanken tidigare än förut väntat kommer att upphöra med att blåsa upp penningmängden och snart höjer Japans styrränta från de senaste årens 0 procent. Den typen av gissningar kan ha psykologisk effekt på kort sikt, men jag tror inte att de stora investerarna bryr sig så mycket om detta. Att en åtstramning av penningpolitiken till slut kommer har länge varit ganska självklart, och börsföretagens värde påverkas bara marginellt av exakt när höjningen inleds.

Visst vet jag att det finns många fondsparare som försöker öka sin avkastning genom att snabbt byta till fonder som verkar utvecklas bäst just nu. Detta kan lyckas bra under tidsperioder när trenderna är långa och tydliga. Men då behövs ingen förklaringar eller argument, det handlar bara om att slaviskt byta till fonder som toppar vinnartabellerna (se ”Sju problem med momentum”, länk ovan till höger).

Men mitt tips till oroliga fondsparare är att försöka att se sparandet mer långsiktigt. Dels tycker jag det är för svårt att spå de kortsiktiga rörelserna (jag skrev om detta för tre veckor sedan i "Svårt välja fondtyp, förvaltare lättare", länk ovan till höger).

Dessutom sparar de flesta till mål som ligger flera år in i framtiden, så därmed spelar det ingen roll hur aktiekurserna utvecklas en enskild dag eller vecka. De logiska argument som finns när det gäller börsutvecklingen gäller dessutom främst på längre sikt. Just när det gäller Japan är dessutom svenska fondsparare hopplöst efter, för en order som läggs i dag utförs baserat på aktiekurserna vid Tokyobörsens stängning i morgon bitti, svensk tid. Du som försöker tjäna på att spå vilka fonder som kommer att utvecklas bäst, har därmed större chans att lyckas om du fokuserar några månader framåt.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar