Max 10% i Ryssland

Mer än en tiondel i Rysslandsfonder ger samma typ av risk som att placera mer än 10 procent av ditt sparkapital i Ericsson.

Jonas Lindmark 2006-02-07 | 8:51
Facebook Twitter LinkedIn
Att spara i en Rysslandsfond betyder att pengarna investeras i ett land med ovanligt stor politisk osäkerhet, som dessutom är starkt beroende av oljeprisutvecklingen. Det ger ungefär samma osäkerhet om den framtida värdeutvecklingen som att investera i ett enda svenskt börsbolag. Om du lyckas prick rätt aktie på Stockholmsbörsen kan du få mycket högre avkastning än en Sverigefond ger. Men förlustrisken blir också större, vilket Ericsson visade under år 2002.

Rysslandsfonderna har varit en vinstlott flera gånger de senaste sju åren, eftersom både oljepriserna och politiken utvecklats åt rätt håll sedan krisen 1998. Riskerna finns dock kvar, till exempel blir presidenter skjutna ibland och uppfinnare kan hitta nya energikällor.

Minst tio olika aktier

Därför säger rådgivare ofta att du inte bör placera mer än 5 eller 10 procent av ditt sparande i en Rysslandsfond. Logiken är densamma som ligger bakom rådet att en portfölj med svenska aktier bör innehålla minst tio olika. Argumentet är att riskspridning i genomsnitt inte påverkar avkastningen, men dramatiskt minskar risken för stora förluster.

Många väljer ändå att placera en större andel av sitt fondsparande i Rysslandfonder. Vissa är spelare som söker spänning och tycker att vinstchanserna är mer värda än förlustrisken. Andra balanserar med trygghet på annat håll, till exempel i fastigheter och traditionella livbolag.

Det finns alltså inte någon absolut regel om högsta andel Rysslandfonder. Men efter de senaste årens branta uppgång krävs starkare argument än tidigare för att inte sprida riskerna. Om den branta uppgången gjort att du i dag har en stor del av ditt sparande i Rysslandfonder, så bör du kontrollera att dina argument fortfarande håller. Annars är det klokt att balansera ditt fondsparande och placera maximalt 10 procent i Ryssland.

Bredare Östeuropafond

Ett närliggande alternativ är att flytta pengarna till en Östeuropafond, gärna en med jämn fördelning mellan flera länder. Möjligheterna till hög tillväxt är minst lika stora i de länder som ligger närmare EU och genom att placera i en bredare fond får förvaltaren större möjlighet att flytta pengarna till de branscher och regioner där han tycker sig se de bästa investeringarna.

[fortsättning i "Moskva kan rasa 50% på en dag", länk ovan till höger]
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar