Stark övervikt tror på Tokyo

Nyheterna från Japan har varit överväldigande positiva den senaste månaden och Tokyobörsen har stigit brant jämfört med New York. Trenden verkar stark nog att lita på.

Jonas Lindmark 2005-10-13 | 14:31
Facebook Twitter LinkedIn
Undersökningar jag sett de senaste veckorna visar att en stark övervikt bland investerarna nu tror att Tokyobörsen kommer att fortsätta att vara en vinnare det närmaste året. Ett samband finns rimligen med att MSCI Japan har stigit 17 procent de senaste tre månaderna, medan MSCI USA har backat 2 procent (båda i svenska kronor).

I denna typ av läge finns förstås anledning att vara försiktig, så att man inte hoppar på bland de sista. Men det finns bra argument för att uppgången är långsiktigt hållbar.

Äntligen soluppgång

Den ansedda brittiska veckotidningen ”The Economist” har en japansk soluppgång på sitt senast

e omslag, samt en serie artiklar som argumenterar för att bättre tider i Japan nu faktiskt är på väg. För 16 år sedan, då företagen i Japan ofta var idoler i resten av världen, skrev tidningens redaktör Bill Emmott en bok som varnade för problemen i japansk ekonomi, med titeln ”The Sun Also Sets”. Därefter följde 14 år med svåra ekonomiska problem. Rubriken på veckans nummer är ”The sun also rises”.

Bill Emmotts har ett intressant argument för att tro på bättre tider i Japan framöver. Normalt talar experterna främst om ökad lönsamhet hos börsföretagen, minskade dåliga lån hos bankerna, ökad export till Kina, politiska reformer och nu senaste valsegern för den reformvänliga premiärministern Koizumi den 11 september. Men under ytan finns det som enligt Bill Emmotts avgör den största delen av efterfrågan i Japan, nämligen arbetsmarknaden och löneutvecklingen.

Historiskt har Japan haft ett system med livslång anställning, där de anställda givit lojalitet och flexibilitet i utbyte mot trygghet och höga löner. Under 1990-talet har detta gradvis ändrats och allt färre unga får fasta jobb. Andelen tillfälligt anställda har ökat från 19 procent år 1990 till 30 procent i våras. De tillfälligt anställda i Japan får i genomsnitt mindre än hälften så hög lön som de fast anställda. Resultatet är en större andel japaner med låga löner och en ökad otrygghet. Sedan i april ha dock trenden enligt The Economist vänt. För första gången på tio år växer nu antalet fast anställda snabbare än antalet tillfälligt anställda.

Stark trend

Effekten på Japanfonderna är förstås inte självklar, även om det blir bättre tider i Japan framöver. Frågan är som alltid hur mycket optimism som redan finns inbakad i aktiekurserna. Hittills är det dock främst utlänningar som har varit köpare på Tokyobörsen, så en fortsatt uppgång borde komma om japanerna själva återvänder till aktiemarknaden på allvar.

Experterna verkar även överens om att japanska företag fortfarande är lågt värderade, åtminstone så länge man inte ser till lönsamhet på eget kapital. Bättre tider borde dock ge kraftigt ökad lönsamhet i många branscher och därför tycker jag att de senaste månadernas trend uppåt verkar stark nog att lita på.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar