Politisk kris ger japanskt nyval

Den närmaste månaden blir nervös för Tokyobörsen. Efter att överhuset oväntat röstat mot regeringens förslag att privatisera postverket, blir det nyval till underhuset 11 september.

Jonas Lindmark 2005-08-10 | 15:52
Facebook Twitter LinkedIn
Måndag den 8 augusti röstade det japanska överhuset mot regeringens förslag att privatisera det japanska postverket. Premiärminister Junichiro Koizumi svarade omedelbart med det han hotat med ända sedan i mars: han upplöste underhuset två år före ordinarie val och utlyste ett nyval. Valet sker redan om en månad, den 11 september. Överhuset sitter dock tryggt fram till ordinarie val år 2007.

Den politiska krisen har troligen varit negativ för Japanfonderna. Dels skulle en privatisering av postverket ge flera positiva effekter (se föregående kommentar ”Tröga förbättringar i Tokyo”, länk till höger). Dels har finns en risk att valet ger en maktfördelning som helt förlamar reformprocessen i Japan. Men samtidigt finns chans att reformvännernas ställning stärks av valet.

ass="articleAD">

Regeringspartiet LDP har de senaste 50 åren haft en ännu starkare ställning än socialdemokraterna har i Sverige, endast under tio månader i mitten av 1990-talet har LDP inte haft regeringsmakten. Men striden om privatiseringen av postverket har blivit en symbolfråga som nu ställdes på sin spets. Resultatet den här veckan innebär troligen att alla de LDP-medlemmar som har röstat mot privatiseringen (37 i underhuset och 20 i överhuset) nu kastas ut ur partiet. I dag har LDP tillsammans med koalitionspartnern Komeito en övervikt på 43 av 480 platser i underhuset, vilket betyder att valresultatet om en månad troligen blir jämnt.

Koizumi kan vinna

Det som talar för att Koizumi och LDP kan behålla en majoritet i underhuset är att premiärministern har ökat sin popularitet den senaste tiden. Om LDP lyckas behålla regeringsmakten så blir effekten av utrensningen att regeringspartiet får en mer tydlig reformvänlig profil. Motståndet i överhuset finns dock kvar till år 2007, först därefter kan en privatisering av postverket åter bli aktuell.

Om LDP förlorar valet så övergår makten till det nyskapade DPJ som bildades genom en fusion av de två viktigaste oppositionspartierna förra året. DPJ har ingen erfarenhet av att regera och rymmer många olika åsikter, allt från marknadsorienterade reformvänner till socialister som vill behålla statlig kontroll. Dessutom är DPJ lång ifrån en egen majoritet i överhuset, även om de skulle vinna över Komeito, vilket betyder att kompromisser skulle behöva förhandlas fram i varje fråga – en mardröm i ett land som redan är känt för långsamt beslutsfattande. Vinner DPJ så kommer alltså förändringstakten i Japan troligen att minska.

Börsutvecklingen i Japan har hittills under år 2005 stadigt varit sämre än i Europa och USA. Förklaringen är troligen dels att den ekonomiska tillväxten har stannat av under vintern, dels att den politiska osäkerheten har ökat. Ur svenskt perspektiv har dock utvecklingen i år varit hyfsad, Japanfonderna har i snitt stigit 9 procent fram till i går kväll. Men det beror främst på att den svenska kronan har försvagats mot övriga valutor.

Den närmaste månaden kommer att bli nervös för Tokyobörsen. En tydlig valseger för Koizumi och LDP skulle troligen ge en börsuppgång, eftersom det stärker chansen att reformvännerna får ett tydligt övertag efter valet till överhuset år 2007. Men risken är stor att Japan istället hamnar i ett politiskt dödläge.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar