Men april och maj har USA-börserna fått revansch. Delvis beror det kanske på att USA-dollarn har återhämtat sig mot euron, men de två värdeökningarna har rimligen samma underliggande orsak, nämligen ökad tilltro till USA:s ekonomi och sänkta prognoser för tillväxten i Europa.
”Nej” till EU-fö
rfattningen
Samtidigt är det stor skillnad mellan olika länder i Europa. Börserna i Portugal, Belgien, Italien Tyskland och Frankrike har utvecklats sämst hittills under andra kvartalet. Vinnare är de mindre börserna i utkanten av EU-samarbetet: Finland, Grekland, Österrike, Irland och Schweiz. Splittringen mellan vinnare och förlorare är större än den brukar vara.
Främst beror splittringen antagligen på att den ekonomiska statistiken har varit oväntat dålig för bland annat Italien, Tyskland och Frankrike. Dessutom kanske folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna häromveckan, som ganska väntat gav tydliga ”Nej” till förslaget till EU-författning, har ökat investerarnas skepsis mot länderna i kärnan av EU. Slutligen har antagligen ett ökat intresse för IT-aktier och andra tillväxtbranscher gynnat börserna i New York.
Två månaders återhämtning för USA behöver förstås inte vara en ny trend. Som jag påpekade förra veckan kan det ökade intresset för IT-aktier troligen delvis förklaras av tillfälliga faktorer. Motargumenten på längre sikt finns kvar, att majoriteten placerare tror att konjunkturen är på väg ned och att värderingen av många aktier historiskt sett fortfarande är hög(se ”IT-fondernas uppgång tillfällig”, länk ovan till höger).
Vinnare även 2005
Jag håller fast vid att Europafonderna kommer att överträffa världsindex även helåret 2005. Efter de senaste månadernas negativa nyheter har möjligheterna till positiva överraskningar ökat. Men samtidigt är jag pessimist totalt sett och har varnat för en allmän nedvärdering under år 2005 (se ”Varning för börsras under 2005”). Europa bör kunna behålla lägre räntor än USA (eftersom BNP-tillväxten är lägre) och därmed kommer åtminstone inhemska sektorer som fastigheter och finans att klara sig bättre än i USA. Dessutom finns starka långsiktiga argument för Europa kvar, främst en lägre aktievärdering än i USA och stora möjligheter att tjäna på integrering inom unionen, ökad konkurrens och ökad produktivitet. EU kan upprepa den effektivisering av ekonomin som USA genomförde på 1990-talet.
Jämfört med Japan är det inte alls lika självklart att Europa blir en vinnare, med tanke på att det finns bra argument för att den japanska ekonomin åter kommer att ta fart mot slutet av år 2005. Men eftersom amerikanska aktier dominerar i många branscher och står för hälften av världsindex totalt sett, så räcker det med att Europaindex åter överträffar USA-index för att de flesta Europafonder ska överträffa världsindex.