Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

IT-fonderna åter sämst

Fyra av de fem senaste åren har IT-fonderna varit förlorare, men det betyder inte att värderingen är låg idag. Kraftigt ökade investeringar krävs för att IT-branschen ska överraska positivt.

Jonas Lindmark 2005-03-22 | 22:04
Facebook Twitter LinkedIn
IT-fonderna har varit sämst nästan alla tidsperioder bakåt som Morningstar beräknar. Till att börja med är fondkategorin ”Ny teknik” just nu sämst under år 2005 av alla 64 kategorier på denna hemsida. Men dessutom är kategorin sämst det senaste året. Och de senaste tre åren. Och de senaste fem åren.

Bakgrunden är att både år 2000, 2001 och 2002 var IT-fonderna sämst av alla fonder, vilket som bekant berodde både på att börsbolag kopplade till framtidshopp som internet och telekom nådde orealistiskt höga aktiekurser under slutet av 1990-talet, och på att dessa branscher drabbades av sin allra första lågkonjunktur under början av 2000-talet. Under 2003 kom en rejäl återhämtning, särskilt aktiekurserna hos mindre IT-bolag klättrade brant, men sedan januari 2004 har MSCI IT-index åte

r backat, åtminstone räknat i svenska kronor.

Fem år sedan toppen

Den usla värdeutvecklingen i år jämfört med andra aktier speglas även av börsindex – medan Affärsvärldens Generalindex har stigit 5 procent hittills i år och MSCI världsindex i kronor har stigit 4 procent, så har amerikanska Nasdaq backat 8 procent. Delvis beror skillnaden på att dollarn har återhämtat sig något mot kronan, men även räknat i kronor har Nasdaq backat 4 procent. Svenska IT-aktier har dock klarat sig bättre, Affärsvärldens IT-index har stigit 17 procent i år. Det hänger troligen delvis samman med att svenska IT-bolag främst är småbolag och småbolag i Europa tillhör vinnarna i år medan alla typer av USA-aktier har utvecklats svagt. Men det är amerikanska aktier som dominerar, i snitt har IT-fonderna 56 procent investerat på börserna i New York.

Att utvecklingen de senaste fem åren är urusel är förstås inte konstigt, det var i mars 2000 som IT-bubblan hade växt sig som allra störst. För ett par veckor sedan skrev jag ”Fem år sedan IT-bubblan började pysa” (länk ovan till höger) där jag påpekar att de flesta andra aktier har klarat sig bra sedan dess, men att IT-aktier som Ericsson hade ett dominerande inflytande på börsindex under raset.

Toppen passerad

Däremot är det nog många som tycker det är konstigt att IT-fonderna klarade sig så dåligt under 2004, som var ett år med rekordhög tillväxt i världsekonomin. En förklaring är att en majoritet bland världens investerare i somras började räkna med att den globala högkonjunkturen har passerat toppen, vilket talar för att hellre investera i andra branscher som är mindre konjunkturkänsliga. En annan förklaring är att IT-aktier fortfarande är högt värderade, på grund av att den extrema uppgången under 1999 och den kraftiga återhämtningen under år 2003.

Inbakat i dagens aktiekurser finns förväntningar om fortsatt hög tillväxt och låga räntor. För att IT-aktierna ska överraska positivt krävs att tillväxten år 2005 blir högre än väntad och att företagens investeringar äntligen tar fart på allvar. Om istället inflationen tar fart i USA och tvingar fram kraftigt höjda räntor, så riskerar IT-branschen en ny lågkonjunktur framtvingad av överkapacitet och prispress. Själv är jag pessimist om USA-konjunkturen (se min kommentar ”Börskrasch när bostadsbubblan spricker”) och därmed väntar jag med att investera i IT-fonder, med förhoppningen att det kommer ett bra köptillfälle senare i år.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar