Mexiko är en av världens största exportörer av olja, vilket betyder att stigande oljepriser gynnar landet. Men det är främst på kort sikt som Mexiko vinner på dagens höga oljepriser. På längre sikt är det knappast möjligt att den mexikanska tillväxten kan fortsätta vara hög om oljepriserna ligger kvar över 40 dollar. Permanent höga oljepriser skulle nämligen ge lägre tillväxt
i USA, vilket snabbt skulle smitta av sig på exportföretagen i Mexiko.
Brasilien har den omvända situationen, de höga oljepriserna har hittills varit negativa, eftersom de bromsat övrig konsumtion, samt givit stigande priser och högre räntor. Men samtidigt har även Brasilien gott om råvaror, främst metallfyndigheter, och på sikt skulle stor efterfrågan på olja troligen även betyda fortsatt höga priser på andra råvaror.
Under 2004 har ekonomin i Brasilien utvecklat sig bättre än den svaga börsuppgången ger intryck av. Industriproduktionen har ökat kraftigt och dessutom svarar ökad inhemsk efterfrågan för en större del av tillväxten än tidigare. Fast orosmoln saknas förstås inte, den stora utlandsskulden gör att stigande räntor skulle slå hårt mot statsfinanserna. Inflationen i Brasilien är lite lägre än år 2003, men fortfarande kring 7 procent.
Rörliga växelkurser och överskott
Chile, den tredje största ekonomin efter Mexiko och Brasilien, har också upplevt hög tillväxt i år, särskilt under tredje kvartalet. Metallexporten gör att höga råvarupriser är positiva och även i övrigt gynnas den chilenska ekonomin av den globala högkonjunkturen.
Totalt sett är läget i Latinamerika mycket bättre än under den ryska skuldkrisen 1998 eller den mexikanska krisen 1994. För det första är det inget av de stora ekonomierna som just nu har en fundamental kris, tvärtom har den globala konjunkturuppgången påverkat positivt. För det andra hade flertalet länder då fasta växelkurser och underskott i bytesbalansen. Nu har de tvärtom rörliga växelkurser och överskott i bytesbalansen.
Mer än dubblade aktiekurser
Aktiekurserna speglar dock redan detta, MSCI Latin America Index i dollar är som sagt nu högre än vid toppen år 2000. Sedan bottennoteringen hösten 2002 har index mer än fördubblats och därmed är höga förväntningar på framtiden åter inbakade i aktiekurserna.
Den stora risken är att den globala ekonomiska utvecklingen under år 2005 blir sämre än investerarna förväntar sig. Det historiska mönstret visar att det i så fall kommer ett mycket brant ras i indexutvecklingen. Jag är kanske pessimist, men jag tror att den risken är överhängande.