Bättre än världsindex

Sverigefonderna har utvecklats betydligt bättre än de flesta andra fonder under september. Men svaghetstecken på övriga aktiemarknader ger ökad risk för bakslag under oktober.

Jonas Lindmark 2004-10-01 | 14:52
Facebook Twitter LinkedIn
Stockholmsbörsen är vinnare de senaste sju veckorna, tillsammans med Östeuropa och Latinamerika. Efter en svag utveckling under juli och augusti återhämtade sig Stockholmsbörsen under september. Affärsvärldens generalindex steg 3 procent och uppgången sedan årsskiftet är 10 procent.

Det är dock fortfarande ett par procentenheter kvar till årets högsta notering, den 22 april. Därefter följde nästan fyra månaders orolig utveckling, med en bottennotering fredagen den 13 augusti.

Men de senaste sju veckorna har en brant återhämtning skett. Affärsvärldens generalindex har sedan 13 augusti stigit 8 procent. Uppgången beror till stor d

el på Ericsson, som har stigit 27 procent under samma tidsperiod. Ericssons vikt i generalindex var 12,2 procent den 13 augusti, vilket betyder att aktien står för 40 procent av den totala börsuppgången de senaste sju veckorna.

Studerar man branschernas utveckling är mönstret splittrat. Sämst under september är läkemedel och bioteknik, vilket främst beror på att Astrazeneca föll kraftigt efter avslag från amerikanska läkemedelsverket för framtidshoppet Exanta. Bäst under september är oljesektorn, tack vare stigande oljepriser.

Bättre än världsindex

Jämfört med världsindex har Stockholmsbörsen utvecklats mycket bra. MSCI Sweden har stigit 2 procent under september medan MSCI världsindex har backat 4 procent (båda i svenska kronor). Kronan har också stärkts kraftigt mot dollarn under september, vilket bidragit till att Sverige tillsammans med Östeuropa och Latinamerika är vinnare.

Fast det är inte enbart högrisk som har lockat, det visas av att den amerikanska tillväxtbörsen Nasdaq inte alls har följt med uppåt de senaste sju veckorna. Dollarnedgången och frånvaron av uppgång i Asien talar snarare för att många placerare är oroliga för svaghetstecken i USA-ekonomin och de länder som är mest beroende av USA. Uppgången i Stockholm beror i så fall snarare på en flykt från andra aktiemarknader än att aktierna här har blivit mer attraktiva.

Optimisterna pekar nu på att mycket talar för att börsföretagens rapporter för tredje kvartalet, som presenteras under oktober, kommer att visa fortsatt ökade vinster. Samtidigt är dock ökade vinster inbakade i förväntningarna. Ett närliggande exempel är börsföretagens rapporter för andra kvartalet, som genomgående var bra, men ändå föll Stockholmsbörsen 2 procent under juli.

Besvikelse under oktober

Jag tror att utvecklingen med tvära kast kring en platt trend fortsätter även under resten av 2004 och början av 2005. Den allmänna börsnedgången internationellt orsakas av faktorer som verkar bli bestående (höga oljepriser, stigande räntor i USA, risk för terrorattentat) och frestelsen att ta hem vinsterna från förra årets kraftiga börsuppgång ökar så fort aktiekurserna stiger lite. Eftersom den senaste svängningen varit uppåt har risken ökat för bakslag under oktober.

Kommer dessutom en negativ chock (till exempel ett stort terrorattentat i USA) talar den nervösa stämningen för att raset blir stort. Men ett stort ras skulle förstås samtidigt ge ett bra köptillfälle.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar