Även i Tyskland syns återhämtningen, recessionen har avslutats i och med att BNP steg 0,2 procent under tredje tertialet. Negativa faktorer för Europa finns dock kvar, till exempel den starkare euron och högre korträntor än i USA. Redovisningsskandalen inom Parmalat, ett italienskt börsnoterat livsmedelsföretag, har fått stor uppmärksamhet och även aktiekurserna för de banker som är inblandade har påverkats. Total sett verkar dock aktiemarknaderna i Euroland inte ha
påverkats.
Euron fortsatte stärkas mot dollarn under januari och nådde en topp på 1,29 dollar den 12 januari. Den europeiska centralbanken, ECB, har hittills inte ingripit. Vid mötet den 5 januari beslöts att hålla styrräntan oförändrad på 2 procent, samtidigt som bankledningen uttryckte optimism kring den ekonomiska återhämtningen och förutspådde att inflationen kommer att falla under 2 procent senare i år. Flertalet analytiker spår att ECB kommer att behålla sin styrränta oförändrad i minst ett halvår.
Företagsledarna är också mer optimistiska. Det tyska Ifo Index visar att företagens framtidstro i januari stärktes för nionde månaden i rad. Den franska Insee undersökningen visar att företagens framtidstro steg för sjunde månaden i rad, trots färre exportorder. Enligt ekonomerna hos Henderson Global Investors finns tydliga tecken på att tillväxten har börjat öka i Euroland.
I Storbritannien är läget annorlunda. Fondförvaltarna tror att det starka pundet kommer att göra att landet gynnas mindre av den globala återhämtningen. Under fjärde kvartalet skedde dock den starkaste tillväxten på fyra år, när BNP steg 0,9 procent. Detaljhandelsförsäljningen ökade 0,9 procent i december och Bank of England höjde sin styrränta med en kvarts procentenhet till 4 procent vid mötet den 5 februari.