Dessutom, och kanske ännu viktigare, har Latinamerika gynnats av psykologiska skäl. Under år 2002 var det få fondförvaltare som trodde att regionen skulle lyckas vända den negativa utveckling som startat i Argentina och hotade att sprida sig. I Brasilien hade valet av vänsterpolitikern Lula da Silva till ny presidenten skapat stor osäkerhet på finansmarknaden. Under 2003 har dessa farhågor inte besan
nats.
År 2004 har dock fått en dålig start för aktiemarknaderna i Latinamerika. MSCI Latin America har utvecklats sämre än både världsindex och MSCI Emerging Markets under januari. Orsaken är främst en börsnedgång i Brasilien, som troligen delvis beror på ändrade förväntningar om när den amerikanska centralbanken, Fed, kommer att börja höja sin styrränta. En annan viktigt förklaring är ökad inflation i Brasilien, när konsumtionen har stimulerats därför att Brasiliens centralbank det senaste året har sänkt sin styrränta kraftigt (från 24 till 16,5 procent).
Brasiliens centralbank har som mål att i år sänka inflationen till 5,5 procent, ned från 9,3 procent under år 2003. Nationalekonomer har argumenterat att för att nå detta mål måste räntesänkningarna upphöra under en period. Detta bekräftades den 21 januari då centralbanken behöll sin styrränta oförändrad. Det ökade dock rädslan att höga räntor kommer att skada den ekonomiska återhämtningen.
Allmänt sett anser ändå analytikerna att brasilianska aktier är lågt värderade jämfört med de etablerade aktiemarknaderna. Morgan Stanley spår att de nuvarande förutsättningarna med gott om pengar att investera, hög aptit på risk och höga råvarupriser kommer att fortsätta några månader, vilket borde gynna Brasilien. Aktiekurserna i Brasilien är enligt Morgan Stanley när det historiska genomsnittet.
Mexiko nästa överraskning
Bland länderna i Latinamerika var det börsen i Mexiko som utvecklades sämst under år 2003, aningen sämre än världsindex. Enligt Mark Mobius, välkänd expert på tillväxtmarknader hos Franklin Templeton, beror det på osäkerhet kring hur landets ekonomi kommer att klara konkurrensen från andra låglöneländer, främst Kina, samt på tröghet i införandet av ekonomiska reformer. Men enligt Mark Mobius kommer Mexiko att vinna på ökad tillväxt i USA. Kanske är nyfödd optimism kring detta som förklarar att MSCI Mexico klättrade hela 8 procent under januari.