Förklaringen är rimligen att många investerare räknar med att den globala högkonjunktur som har inletts kommer att lyfta IT-företagens vinster nästa år. Men det är skillnad på företag och aktier och (som jag skrev i förra veckans krönika "Lägre risk i PPM-portföljerna") många experter varnar att IT-aktierna återigen har blivit övervärderade.
Långt in i framtiden
Ericsson är ett bra ex
empel. Sedan årsskiftet har aktiekursen mer än dubblats, trots att företaget nätt och jämt börjat tjäna pengar. Vissa anser därför att Ericsson är klart övervärderad, att aktiekursen borde vara kvar på samma nivå som vid årsskiftet. Deras resonemang är ofta baserade på bedömningen att Ericsson är ett vanligt industriföretag, som ska jämföras med andra stora svenska exportföretag.
Andra tror att Ericssonaktien kommer att stiga ytterligare. De utgår ofta från mer optimistiska antaganden om den framtida tillväxten, både hos branschen och hos Ericssons försäljning och vinstmarginal. Den avgörande skillnaden är vad man tror om tillväxten hos efterfrågan på mobiltelefoni och därmed telekombranschens framtid. Prognoserna behöver gå långt in i framtiden och är därför enbart gissningar.
Väl snabb börsuppgång...
För IT-branschen som helhet tror jag att den global högkonjunkturen kommer att ge tillräckligt många positiva företagsrapporter för att någorlunda motivera dagens värdering. Men samtidigt misstänker jag att det senaste halvårets börsuppgång har varit lite väl snabb. Det verkar rimligt med en svacka någon gång det närmaste halvåret, när vinsthemtagning kombineras med en nyktrare syn på de långsiktiga förutsättningarna.
Långsiktigt tycker att det finns bra argument både för att vara optimist och för att vara pessimist. Men på olika nivåer. Optimisterna har rimligen rätt i att företagen i IT-branschen kommer att växa fortare än de flesta andra branscher, tack vare en ökad automatisering och fler användningsområden för elektronik och tjänster via internet. Pessimisterna har rätt i att högre tillväxt i en bransch inte behöver betyda att dagens aktieägare tjänar extra. Nystartade företag, högavlönade anställda och global konkurrens kan betyda att snittvinsten per aktie får en trist utveckling.
...men inte som för två år sedan
För två år sedan skrev jag "Varning för IT-fonder" (se länk). Varningen byggde på 16 argument för att lågkonjunkturen i USA skulle fortsätta hela år 2002 och att detta skulle ge fallande aktiekurser, samt att IT-aktierna skulle falla extra mycket. Jag fick rätt, börsnedgången år 2002 blev förödande.
Idag är jag inte alls lika pessimistisk. Nu har en högkonjunktur börjat i USA, där de flesta stora IT-företag har sin hemmamarknad. Även om tillväxten nog tyvärr inte blir lika stark som optimisterna hoppas, så kommer ändå investeringarna snart att ta fart. Så flertalet IT-företag kommer säkert att uppleva bättre tider. Problemet är värderingen av deras aktier, som åter är hög. Min bedömning från i september kvarstår, dagens värdering av IT-aktierna innebär att de är tillbaka på den långsiktiga trenden. Om jag har rätt, så finns idag ingen fundamentalt motiverad anledning att välja IT-aktier framför andra aktier, för långsiktigt bör de utvecklas ungefär som världsindex.