Men mellan länderna är det stor skillnad. De två viktigaste aktiemarknaderna, Mexiko och Brasilien har utvecklats mer olika än skillnaden mellan den bästa och den sämsta Latinamerikafonden. MSCI Mexico har bara stigit 19 procent till och med 3 september, medan MSCI Brasilien har stigit 52 procent (båda i dollar).
Ökad tilltro till Lula
Förklaringen är främst att pessimismen om Brasiliens framtid var s
tor i samband med presidentvalet i höstas. Men den nye presidenten Lula da Silva har i år har behållit en strikt ekonomisk politik, så i takt med ökad tilltro till honom på de finansiella marknaderna, så har valutan stärkts och räntorna sänkts. Därmed har chanserna för Brasilien att kunna betala igen sin utlandsskuld kraftigt förbättrats. Aktiebörsen i Sao Paolo har återhämtat hela förra årets nedgång, räknat i dollar (men eftersom kronan stärktes förra året, så var raset då större ur svenskt perspektiv). Bland världens länder så är det enligt MSCI bara Venezuela (+76%) och Sri Lanka (+65%) som har utvecklats klart bättre hittills i år.
Ekonomin i Mexiko är betydligt mer stabil tack vare dels oljeinkomster, dels närheten till USA. Därför klarade sig de mexikanska aktiekurserna betydligt bättre förra året, under det globala börsraset, men i år har heller inte funnits lika starka argument för omvärdering som i Brasilien. Även börsen i Mexico City är dock tillbaka på samma nivå som i början av förra året, räknat i dollar.
Framtiden
Framtiden hänger till stor del på konjunkturutvecklingen i USA, eftersom hela kontinentens ekonomi mer eller mindre är beroende av efterfrågan i norr. Om tillväxten i den amerikanska ekonomin blir stark under hösten och aktiekurserna fortsätter att stiga i New York, så talar de historiska mönstren för att utvecklingen kommer att bli bättre längre söderut. Men samtidigt är risken för nedgång större i Latinamerika.