Bioteknik lockar
Huvudförklaringen är troligen att många investerare har velat öka andelen högriskplaceringar innan nästa globala högkonjunktur börjar, eftersom dessa brukar värderas upp snabbast under bättre tider. Men det är stor skillnad mellan olika typer av läkemedelsaktier. Läkemedelsbjässarnas aktiekurser har utvecklats svagt, medan de flesta
aktier i små bioteknikbolag har stigit kraftigt. Det syns tydligt genom att de rena bioteknikfonderna har utvecklats mycket bra.
Även i detta fall är det troligen den högre risken inom bioteknik som har lockat, eftersom aptiten på risk har ökat i takt med att investerarna blivit mer säkra på att den globala konjunkturen är på väg upp. Därmed finns nu en risk att aktiemarknaden har haft för bråttom och att bioteknikaktierna faller tillbaka rejält om dåliga nyheter kommer. Samtidigt har de stora läkemedelsbolagens aktier blivit lite billigare, relativt sett, vilket stärker deras trygga profil framöver.
Återimport och äldreförmån
En negativ nyhet kom den 24 juli då det amerikanska representanthuset godkände ett lagförslag som tillåter återimport av läkemedel från Kanada, EU och andra i-länder. Enligt Henrietta Theorell som förvaltar SEB Läkemedelsfond är det troligt att senaten bantar ned den nya lagen till att bara omfatta återimport från Kanada, vilket är mer uthärdligt för läkemedelsföretagen.
Henrik Rhenman, som förvaltar Carnegie Medical, skriver i sin halvårsrapport att amerikanska politiker troligen även kommer att besluta om en lag som är bra för läkemedelsindustrin: " Under den senaste månaden har det blivit allt troligare att Medicareprogrammet kommer att kompletteras med en äldreförmån när det gäller läkemedel på recept. Genomförandet borde leda till större försäljning och vinst för de flesta läkemedelsföretagen."
Hur det än blir med dessa politiska ingrepp, så gäller troligen den gamla sanningen när det gäller läkemedelsfonder fortfarande: om konjunkturutvecklingen blir sämre än väntat så utvecklas de bättre än snittet bland aktiefonder, och tvärtom.