Räknat i dollar var nämligen de svenska aktiekurserna oförändrade i juni, eftersom dollarn steg 4 procent mot kronan. Samtidigt gör dollarraset under våren att svenska aktier med amerikanska glasögon har stigit hela 18 procent i år.
Stigande dollar positiv
En stigande dollarkurs påverkar de svenska aktiekurserna positivt på flera sätt. Det mest d
irekta är att amerikanska aktier blir dyrare, vilket via relativvärdering höjer värdet även på svenska konkurrenter. Minst lika viktigt är att företag som tar betalt i dollar får större intäkter räknat i kronor och att tillgångar som har ett marknadsvärde i dollar stiger i värde. Slutligen ökar möjligheterna att i framtiden sälja till USA och alla de länder som har sin valuta knuten till dollarn, samtidigt som import därifrån blir mindre konkurrenskraftig.
Sverigefonderna har lyckats lite bättre än generalindex under första halvåret, i snitt är uppgången 10 procent räknat i kronor. Bäst har Spiltan & Pelaro lyckats (+22%) och sämst har utvecklingen varit för Delphi Sverige Tillväxt (-0,5%). Huvudförklaringen till att fonderna har lyckats bättre än index är börsföretagens årliga utdelningar under april och maj. Tack vare börsraset förra året har utdelningarna blivit betydligt större i procent av aktiekurserna. Den sista mars var direktavkastningen 3,5 procent, enligt Affärsvärlden.
Även jämfört med de flesta andra typer av aktiefonder har Sverigefonderna lyckats bra hittills i år. Globalfonderna har bara stigit 2 procent i snitt och enbart vissa högriskfonder, till exempel i kategorierna Latinamerika och Östeuropa, har stigit mer. Förklaringen är rimligen att Stockholmsbörsen är ovanligt konjunkturkänslig, och att förhoppningarna stärkts det senaste kvartalet att bättre tider är på väg.
Mer under andra halvåret
Som jag tjatat om det senaste halvåret är företagens halvårsrapporter nu i juli mycket viktiga. Under andra halvan av juli bör de första verkliga tecknen på en konjunkturuppgång komma, annars är risken för en börsnedgång stor.
Om företagen levererar positiva nyheter och tillväxten ser ut att bli hög i USA under resten av året, så verkar det rimligt att dollarkursen återhämtar sig lite till, åtminstone upp till 8,50 kronor. I så fall skulle svenska aktier gynnas dubbelt, både av bättre konjunktur och bättre dollarkurs. Händer det så är det mycket troligt att Sverigefonderna i snitt stiger mer under andra halvåret än under det första (räknat i kronor).