Ojämnt global rally

Efter nedgången i början av 2003 har börserna upplevt ett rally under andra kvartalet. Återhämtningen är dock ojämn och bromsas av dollarraset.

Jonas Lindmark 2003-06-17 | 21:07
Facebook Twitter LinkedIn
Under maj steg MSCI världsindex 5 procent, räknat i dollar, och uppgången har fortsatt under juni. Fram till 16 juni har världsindex stigit 14 procent sedan årets början. Samtidigt har dock dollarn fallit 13 procent sedan nyår, vilket betyder att världsindex omräknat i kronor trots rallyt under våren har backat 1 procent sedan årets början.

Dessutom finns det viktiga regionala skillnader. Hela 78 procent av amerikanska fondförvaltare svarar att deras egen aktiemarknad är antingen övervärderad eller rätt värderad, enligt den senaste omgången av Merrill Lynch "Global Fund Manager Survey". Samtidigt är det bara 51 procent av förvaltarna i Euroland som svarar detsamma.

En av de tydligaste trenderna under våren är att IT-aktier har återhämtat sig snabbare än de flesta andra branscher. I genomsnitt har fonderna inom kategorin "Ny teknik" därför stigit betydligt mer än snittet för samtliga aktiefonder, vilket troligen beror på förhoppningar att IT-företagen har goda förutsättningar att tjäna stort på nästa högkonjunktur.

Latinamerika är en annan fondkategori som har tjänat rejält på återhämtningen de senaste tre månaderna. En viktig förklaring är revalueringen av valutan i Brasilien, realen, i takt med att förtroendet för den nya regeringen där stärkts.

I Europa sänkte centralbanken ECB 5 juni sin styrränta med en halv procentenhet till 2,0 procent, den lägsta nivån någonsin. Detta har stärkt aktiemarknaderna i Euroland, trots att de kortsiktiga ekonomiska utsikterna ser mörka ut. Till exempel publicerade ECB 12 juni en månadsrapport som bland annat visar att bankekonomerna har sänkt sina prognoser för tillväxten i Euroland och att de tror att inflationen nästa år kommer att falla brant. ECB själv räknar nu med en tillväxt på 0,4-1,0 procent i år och 1,1-2,1 procent nästa år, vilket är betydligt lägre än prognoserna för ett halvår sedan.

I USA steg S&P500-index 16 juni över det psykologiskt viktiga 1000-strecket för första gången sedan juni förra året. Investerarna hoppas att det kommer en ekonomisk återhämtning under andra halvan av året, men vissa har nyligen blivit mer försiktiga. Både det branta rallyt under våren och vinstvarningar från företag som Motorola och Texas Instruments har minskat entusiasmen.

Framtiden

Den senaste tidens starka börsutveckling, särskilt räknat i dollar, verkar till stor del bero på bristen på vettiga alternativ. Fastighetspriserna är i många länder på rekordhög nivå och rekordlåga räntor gör räntebärande värdepapper mindre attraktiva.

Dessa enkla jämförelser betyder dock inte att aktier självklart kommer att stiga i värde, även om de framöver kanske utvecklas bättre än fastigheter och obligationer. För att motivera dagens aktiekurser krävs att företagen vinster återhämtar sig kraftigt.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar