Att de svenska aktiekurserna har hållit sig så pass lugna under februari har nog flera förklaringar. En är att det inte har kommit några avgörande nyheter som förändrar synen på den framtida konjunkturutvecklingen, fortfarande är det få som tror på en snabb tillväxtökning i den globala ekonomin. En annan är att kronan under februari höll sig ovanligt stabil mot andra valutor, särskilt dollarn, vilket betyder att valutaeffekterna var oförändrade.
En
tredje förklaring är både proffsen på aktiemarknaden och de flesta vanliga människor väntar på ett avgörande i konflikten mellan USA och Irak. Denna väntan överskuggar de flesta andra börspåverkande faktorer och gör att nyheter som normalt skulle få stor effekt nu knappt påverkar aktiekurserna alls.
Jämvikt
I väntan på ett avgörande tror jag att förväntningar som verkar åt motsatta håll har skapar en stabil jämvikt. Det stabila läget beror på att förväntningarna gäller övriga placerares reaktioner och förstärks om börsen rör sig i motsatt riktning.
Nedåtkraften beror på att för varje extra vecka som en USA-ledd invasion i Irak dröjer, utan att hotet dras tillbaka, så fördjupas de ekonomiska problemen både i Sverige och i resten av världen. Till exempel ligger oljepriserna troligen kvar på en onödigt hög nivå. Till det kommer förväntningar att allt fler placerare skräms att sälja, vilket ger en nedåtpress på aktiekurserna.
Sannolikheten för en invasion fortsätter att vara mycket hög. Ingen vill säga 100 procent, dels eftersom en fredlig lösning alltid borde vara möjlig, dels eftersom det inte är ”politiskt korrekt”. Men sanningen är nog tyvärr att både den politiska retoriken och den militära uppladdningen på båda sidor har passerat ”the point of no return”. Och aktiemarknaderna räknar därför kallt med att en invasion inleds de närmaste veckorna.
Uppåtkraften beror på att när väl ett avgörande kommer, vare sig det blir en oväntad fredlig lösning eller den väntade precisionsbombningen av Iraks militära kapacitet, så förväntas en kortsiktig börsuppgång eftersom detta mönster finns historiskt. Förväntan om att andra kommer att lita på historien räcker troligen för att uppgången ska bli en självuppfyllande profetia.
Brant uppgång
Och styrkan i jämvikten beror alltså på att krafterna förstärks om börsen rör sig i motsatt riktning. Men detta gäller bara fram till avgörandet, därefter släpps de normala marknadskrafterna åter loss, det vill säga ändrade förväntningar om konjunktur och företagsvinster tillsammans med att mellanhänderna tjänar mer ju mer aktiekurserna svänger. Och ett avgörande borde komma innan påsk, vilket talar för en brant uppgång följt av att Stockholmsbörsen under resten av 2003 åter kommer att svänga mer.
För att tjäna på dessa svängningar gäller det att avgöra om dagens nivå är över eller under den långsiktiga trenden. Jag håller fast vid min prognos i början av januari: år 2003 blir bättre än pessimisterna fruktar och dagens nivå är därför ett bra köptillfälle.