Ur aktiemarknadens synvinkel var beslutet sedan länge väntat, men det är ändå viktigt eftersom det minskar risken med investeringar i Östeuropa. Dessutom var det inte självklart att så många som tio nya länder skulle accepteras. Men ändå är det knappast EU:s utvidgning som har gjort Östeuropafonderna till årets vinnare bland aktiefonderna.
Stigande oljepriser
När man studerar Östeuropafonderna närmare är det nämligen tydligt att det är Rysslandsfonderna som utvecklats klart bäst. Och det beror rimligen främst på stigande oljepriser, eftersom två tredjedelar av Moskvabörsen är oljebolag. Förvånande är istället att Rysslandsfonderna har stigit såpass lite i år, i snitt bara 5 procent, trots att uppgången i oljepriserna är närmare 50 procent.
Under våren, när oljepriserna var betydligt lägre än idag, nådde Rysslandsfonderna en topp ungefär 30 procent högre än idag. Med facit i hand ser det ut som att den uppgången i våras var en överreaktion orsakad av att många spekulanter drogs med av utvecklingen år 2001, då många Rysslandsfonder mer än dubblades i värde. Dessutom har förstås både världsindex och dollarkursen backat kraftigt, vilket gjort att ryska aktier relativt sett har blivit betydligt dyrare. Men det verkar ändå som att aktiemarknaden räknar med att uppgången i oljepriserna är tillfällig.
Krig kan även bli kortare
Samtidigt pågår en global lågkonjunktur, så förutan det överhängande hotet att USA kommer att anfalla Irak, så skulle troligen oljepriserna befinna sig under 20 dollar. Visst finns en fruktansvärd risk att ett krig blir långvarigt. Men förra höstens anfall på Afghanistan visar att krig kan även bli kortare än befarat. Och i så fall skulle oljepriserna rasa, till glädje för världsekonomin men inte för de som sparar i Rysslandsfonder.
Visst finns argument för att rysk ekonomi skulle kunna växa snabbt de närmaste 10-20 åren (till exempel hög kunskapsnivå, rika naturtillgångar, del av Europa), vilket skulle få ryska företag att fortsätta stiga i värde. Men de två tredjedelar av Moskvabörsen som är oljebolag, de drabbas då troligen av höjda skatter när resten av ekonomin behöver investeringar.
+ Nära till ekonomierna i Västeuropa
+ Många företag som kan uppnå hög tillväxt
– Ryssland hotas av lägre oljepris
– Stor risk för politiska bakslag
– Global lågkonjunktur bromsar