Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Olämpligt investera i virtuella valutor

Jonas Lindmark 2018-02-12 | 14:50
Facebook Twitter LinkedIn

Virtuella valutor som Bitcoin, Ripple och Ether ger hög risk att förlora alla pengar som investeras, varnar de europeiska tillsynsmyndigheterna ESMA, EBA och EIOPA tillsammans med svenska Finansinspektionen i ett gemensamt uttalande: Virtuella valutor är av flera skäl inte någon lämplig investering för konsumenter – varken på kort eller lång sikt.

Myndigheterna ger flera förklaringar till att risken att förlora pengar är ovanligt hög: (1) extrema prissvängningar och tydliga tecken på spekulationsbubblor. (2) lagstiftning saknas som reglerar virtuella valutor eller handelsplatser där de handlas. Det betyder att normalt statligt investerarskydd inte gäller. (3) stopp i handeln kan inträffa, som gör att virtuella valutor inte går att sälja. (4) prissättningen är inte transparent,

så köpare och säljare vet inte om de får rättvisa priser. (5) informationen som ges om virtuella valutor är sällan komplett och därmed missledande. Trots att de kallas för "valutor" så behöver den inte motsvaras av något underliggande värde eller klassas som en valuta rent juridiskt.

Läs mer: Finansinspektionen

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar