Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

6 miljarder sätts in till PPM-spararna

Jonas Lindmark 2017-05-03 | 17:10
Facebook Twitter LinkedIn

Måndag 8 maj genomför Pensionsmyndigheten årets insättning av 4,1 miljarder kronor i fondrabatter och 2,5 miljarder i arvsvinster, minus 625 miljoner i avgift för att täcka 2017 års kostnader för premiepensionen. Det betyder att individuella fondbyten som beställs efter midnatt torsdagen 4 maj fördröjs till efter att den gemensamma fondhandeln är klar, vilket för de allra flesta beräknas bli tisdag 9 maj.

Pensionsmyndigheten kräver rabatt på fondavgifterna av fondbolagen som har fonder med på premiepensionens fondtorg. Den genomsnittliga fondavgiften netto är nu nere i 0,23 procent av förvaltat kapital per år, utan rabatter hade snittet varit 0,72 procent. Ovägt är snittavgiften 0,50 procent för en premiepensionsfond att jämföra med 1,51 procent för samma fonder utanför premiep

ensionssystemet.

Arsvinster är pengar från pensionssparare som avled förra året och som nu fördelas till övriga sparare.

Avgiften som täcker kostnaderna för PPM är för individen 0,12 procent av kapitalet på PPM-kontot, dock högst 125 kronor. Skillnaden i sparkapital är dock väldigt stor så 7,2 miljoner PPM-sparare betalar i snitt 87 kronor per person under år 2017, men samtidigt bara i snitt 0,06 procent av förvaltat sparkapital.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar