Börsoro är signal att bry dig, rebalansera

Börsnedgången under oktober är inte så stor historiskt sett, men just därför en signal att bry sig om sparkapitalet och rensa bort fonder som inte längre platsar. För många är det hög tid att sälja sina vinnare. Om du är tveksam, sälj hälften.

Jonas Lindmark 2018-11-01 | 14:17
Facebook Twitter LinkedIn

Många läsare har hört av sig under de senaste veckorna och frågat vad de ska göra med sina aktiefonder. Börsnedgången sedan toppen i slutet på augusti ger oro att förlora pengar och ökat intresse att realisera sina vinster. Aktiefonder som placerar i USA och i Europa är kvar på en hög nivå, åtminstone sett i ett längre perspektiv, ett bra läge att sälja.

 

Men vilka av mina fonder ska jag sälja? Vilka andra ska jag köpa? Vad som är vettigt är individuellt, det finns inte ett rätt svar som gäller alla. Yngre som pensionssparar har väldigt lång spartid kvar och kan fokusera på vilka risker som verkar mest lönsamma. Men många andra har bara några år kvar till pensioneringen eller är redan pensionärer.

 

För de med kort spartid kvar är det ofta hög tid att sälja sina vinnare bland aktiefonderna. När det gäller enskilda aktier i en portfölj med många innehav finns en logik i att behålla sina vinnare så länge uppgången inte tydligt är bruten, eftersom företagskulturer normalt är stabila och bra företagsledningar brukar vara uthålliga. Men fonder har många innehav och när de stiger i värde blir de ofta för dominerande i portföljen, vilket i onödan ökar risktagandet.

 

Rebalansera lättare

 

En paradox när det gäller aktier och fondsparande är att de flesta har lättare att köpa än att sälja. Rent logiskt borde det vara tvärt om, för när du investerar så finns tusentals alternativ och du måste välja ett eller ett fåtal av dem. Men när du sedan funderar på att sälja så finns i grunden bara två alternativ, ja och nej.

 

Fast sedan kommer känslorna med, de som förklarar paradoxen. När investeringen görs går det ofta snabbt, kanske efter ett tips från en bekant, eller ett ”OK då” till en duktig säljare på banken. Men sparandet pågår normalt under lång tid och då finns en tendens att ”gifta sig” med placeringen. Vissa vill inte släppa en vinnare, andra vill inte sälja med förlust. Dessutom är det många frestelser som lockar i reklam och media, så sparandet har cementerats av en lång rad beslut att fortsätta spara. Därför är det svårt att sälja, även när verkligheten ändras och ger bra skäl.

 

Då kan det hjälpa att fokusera på att återställa rätt risknivå totalt sett, vilket är viktigt eftersom risknivån är det som i första hand avgör avkastningen. Fondvalet kommer i andra hand, och när aktiekurserna ändras kraftigt gäller det därför att hålla fast vid sin risknivå. Att återställa en lagom risknivå brukar kallas att ”rebalansera” och med fokus på helheten blir det lättare att välja bort eller minska sparandet i enskilda fonder.

 

Sälj hälften

 

Svenska fondsparare upplever att de flesta aktiefonder har stigit kraftigt de senaste fem åren och vill inte vara med om ett börsras som 2002 eller 2008. Delvis beror upplevelsen av brant börsuppgång på att svenska kronan har försvagats kraftigt. Dollarkursen har stigit 40 procent de senaste fem åren, vilket gör att aktiefonder ur svenskt perspektiv ser ut att ha utvecklats mycket bättre (se ”Europa större förlorare i dollar”, länk ovan till höger”).

 

Uppgången vinner ofta som argument att fortsätta. Varför sälja, uppgången borde ju fortsätta? Ett sätt att lyckas sälja är att ha en bestämd beslutsregel för när det är dags att sälja, till exempel när värdet har fördubblats.

 

En annan bra regel, om du oroar dig över att en aktiefond kanske kommer att falla brant framöver, är att sälja hälften och sedan försöka tänka positivt. Fördelen med att sälja hälften är nämligen att du sedan blir vinnare oavsett hur det går, bara du har en positiv grundinställning. Skulle fonden fortsätta upp så kan du tänka: ”Bra att jag har hälften kvar.” Skulle aktiemarknaden rasa så kan du tänka: ”Skönt att jag sålde hälften.”

 

Dessutom ska förstås fonder som inte längre platsar i ditt sparande rensas bort. Anledningen att säga adjö kan vara att fonden bytt ansvarig förvaltare, att argumentet som gjorde att du köpte fonden inte gäller längre, eller att andra fonder lockar mer.

 

Ingen vinst förrän du har sålt

 

Många aktiva PPM-sparare har tagit hög risk och är nöjda med stor värdeuppgång de senaste två åren. Men de flesta är inte framme vid pensionen och har inte ännu fått några PPM-pengar utbetalda. Då är det klokt att vara ödmjuk, för risk är osäkerhet och vi vet inte hur framtiden blir.

 

En gång för länge sedan, för 30 år sedan, hade jag en flickvän vars pappa hade gått den långa vägen via Electrolux och hade många surt förvärvade levnadsregler. En gång bjöd han på flott middag för att fira en aktieförsäljning han gjort och jag skojade att aktierna inte blev mer värda för att de var sålda. Pappan sa allvarligt: ”Kom ihåg, du har inte tjänat någonting alls förrän aktierna är sålda och du har pengarna i handen.” Tänkvärt, tycker jag fortfarande.


Xköptips Xspartid

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar