Allra avslöjar attityd i finansbranschen

23 personer var inblandade i Allra-skandalen och många av dem diskuterade öppet sin mjölkning av PPM-fonderna i epost. Pensionsmyndighetens stämning av Allra är fascinerande läsning, som avslöjar hur svag myndigheternas kontroll av finansbranschen har varit.

Jonas Lindmark 2018-06-14 | 12:42
Facebook Twitter LinkedIn

Måndag 4 juni lämnade Pensionsmyndigheten in en stämning till Stockholms tingsrätt där Allra Asset Management i Luxemburg krävs på ungefär 190 miljoner kronor. Alla som är intresserade av hur finansbranschen faktiskt fungerar i praktiken borde ta sig tid att läsa sidorna 15-108 i stämningsansökan (länk till höger). Mycket är häpnadsväckande:


Häpnadsväckande


Det första häpnadsväckande är att Pensionsmyndighetens advokater verkar ha haft tillgång till all Allras epost ända sedan 2012, både internt och externt. Och de inblandade verkar dessutom ha trott att det är riskfritt att diskutera lagbrott per epost. Resultatet är att tingsrätten har fått väldigt starka bevis (drygt 700 bilagor) att chefer och ägare inom Allra systematiskt och medvetet brutit mot lagar, regelverk och samarbetsavtal för att berika sig själva på PPM-spararnas bekostnad.


Dessutom är det 23 personer som enligt stämningsansökan på något sätt har varit inblandade i de olagliga transaktionerna. Filmer som ”Ocean’s Eleven” ger en naiv bild av hur osäkert det är att lita på andra vid komplicerade lagbrott. Och med dubbelt så många inblandade verkar det omöjligt att hindra att rykten om hur Allra mjölkade PPM-fonderna på extra pengar gradvis sprids.


Antalet olagliga affärer är också oväntat stort, girigheten verkar inte ha någon gräns utan accelererar. Enligt stämningen gjorde fonderna år 2012 en olaglig affär med Oak Capital, 2013 två misslyckade försök, 2015 en med DS Platforms på Malta och två med Allras nya dotterbolag i Dubai, samt 2016 ytterligare fem olagliga affärer med Dubai.


Missbedömd risk att åka fast


Den enda rimliga tolkning jag kan komma på är att de inblandade ansåg att även om rykten spreds så var det väldigt liten risk att åka fast, eftersom de ansvariga myndigheterna har för små resurser som sköter kontrollerna och alltför okunnig personal. När sedan regelbrott pågått under lång tid ses de som normala och döljs inte längre. Därför har Allras ofta välutbildade finansproffs inte ens brytt sig om att undvika att diskutera sina brottsplaner i epost, eftersom de haft attityden att deras beteende är normalt och att lagreglerna inte upprätthålls. Ett välkänt exempel på samma attityd är Libor-skandalen.


Men många av de 23 inblandade personerna har nog missbedömt sannolikheten att personligen åka fast. Det är stor skillnad mellan att en liten grupp anställda inom gigantiska banker manipulerar processen som avgör Libor-räntan, jämfört med att ett företag som vill bli börsnoterat skapar merparten av sin vinst med olaglig verksamhet i ett dotterbolag i Dubai. Jag misstänker att de flesta inom Allra inte hade kunskap om helheten och därför underskattade den granskning som görs vid en börsnotering. De okunniga är ofta blinda för svårigheter och sin egen inkompetens (mer om detta i ”Lär dig läxan av Dunning-Kruger”, länk ovan till höger).


Baserat på stämningsansökan verka de svenska bankerna ha undvikit att samarbeta med Allra, kanske för att verksamheten som PPM-förvaltare hade dåligt rykte. Däremot nämns flera välkända utländska finansiella företag, vars anställda ser ut att ha samarbetat istället för att anmäla misstänkt beteende till myndigheterna: ABG Sundal Collier, BNP Paribas, Crédit Agricole, EFG Bank, Julius Baer, Merrill Lynch, Natixis, PWC, Royal Bank of Canada och UBS.


Gustavia hindrade 2 försök


Värt att nämna är också att de ansvariga på Gustavia, som var "fondhotell" åt Allra mellan 2010 och 2015, blev vilseledda att göra en affär med Oak Capital. Men därefter vägrade de att låta Allras fonder göra derivataffärer och hindrade två försök att mjölka fonderna på ytterligare pengar. Dock hade det för PPM-spararna varit ännu bättre om Gustavia hade tipsat Pensionsmyndigheten eller polisen redan 2013. Men Gustavia hade ganska litet kapital i sina egna fonder och fick betalt 0,16 procent av det förvaltade kapital i Allras fonder, så beroendet var stort.


Xppm

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar