Långsam dödsvandring för Solidar

FI bekräftar det Småspararguiden avslöjade i december, Solidars ägare har tjänat 33 miljoner kronor på regelbrott. Danica sålde direkt och nästa steg är rimligen att PPM kastar ut Solidar och kräver skadestånd. Men vem bryr sig om övriga andelsägare?

Jonas Lindmark 2018-04-19 | 16:09
Facebook Twitter LinkedIn

Igår kom besked att Solidar har brutit mot de mest centrala regler som ett fondbolag är skyldigt att följa: Enligt Finansinspektionen (FI) har Solidars fonder köpt innehav via ett närstående bolag trots intressekonflikten. Solidars fonder har betalat över 5 gånger mer än nödvändigt vid dessa affärer, vilket bryter mot fondlagens krav att agera i andelsägarnas intresse och välja bästa möjliga resultat. Dessutom har Solidar brutit mot reglerna om riskhantering.

 

Dessa regelbrott är så allvarliga att FI övervägde att helt dra in Solidars tillstånd att förvalta fonder. Men FI valde att enbart dela ut en varning och kräva en sanktionsavgift på 10 miljoner kronor.

 

Bara 10 miljoner

 

Böter på 10 miljoner kronor kan verka lite. Solidars ägare har enligt FI:s utredning tjänat 33 miljoner kronor mer än de borde om de följt alla regelverk, tre gånger mer än bötesbeloppet. Och enbart PPM-spararnas kapital på 16 miljarder kronor i Solidars fonder ger 10 miljoner kronor netto i fondavgifter på mindre än två månader. Men Solidar har begränsat kapital kvar och Pensionsmyndigheten har rimligen tryckt på för att tillräckligt med pengar ska finnas kvar så att PPM-spararna kan få skadestånd.

 

Danica meddelade samma dag som FI-beslutet att försäkringsbolaget, som bland annat förvaltar LO-medlemmars tjänstepensioner, säljer hela innehavet i Solidars fonder och flytta 2,5 miljarder kronor till andra fonder med samma inriktning.

 

Tvingas lämna PPM

 

Nästa steg är rimligen att Solidar även tvingas lämna premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM). Annars så skulle Pensionsmyndighetens hantering av Allra se orättvis ut, eftersom Solidar enligt FI har gjort ungefär samma sorts regelbrott som Allra anklagas för. PPM-spararna hade per 31 mars 16 miljarder kronor i Solidars fonder, 78 procent av hela förvaltningen.

 

Om både Danica och PPM säljer hela sina innehav i Solidars fonder försvinner 90 procent av förvaltat kapital och Solidar har bara 2 miljarder kronor kvar att förvalta. En variant är att något annat fondbolag som är godkänt tar över förvaltningen innan PPM hinner sälja, ungefär som Ålandsbanken tog över fonder från Allra. Varumärket är förstört och Solidars rådgivningsverksamhet har redan bytt namn till Eterum.

 

Kostnaderna går knappast att banta lika snabbt som intäkterna försvinner och dessutom kommer Pensionsmyndigheten rimligen att kräva skadestånd, i en process med utmätning och kvarstad som liknar myndigheternas hantering av Allra. Solidars ägare kommer därför troligen att tvingas sälja de delar av verksamheten som fortfarande ger intäkter och lägga ned resten.

 

Långsam dödsvandring

 

Det mest märkliga i hela historien är väl att dödsvandringen har tagit så lång tid. Pensionsmyndigheten varnade för bland annat Solidar redan i februari 2012, eftersom bolaget både tog betalt för en separat förvaltningstjänst och sedan placerade en stor del av pengarna i sina egna fond-i-fond. FI började sin utredning av Solidar fyra år senare, i mars 2016. Andra myndigheter som Konsumentverket har fortfarande inte reagerat på Solidars marknadsföring. Ändå har FI enligt fondlagen rätt att tillsätta egna revisorer, som rimligen betydligt snabbare skulle ha hittat regelbrotten.

 

Den mest sorgliga delen är kanske behandlingen av övriga fondsparare som är kvar i Solidars fonder. PPM-spararna kan åtminstone hoppas på skadestånd, både 33 miljoner kronor enligt FI:s granskning och kanske även de cirka 100 miljoner som felaktig avgiftsrapportering från Irland påstås ha kostat ("Solidar tjänade 100 miljoner på dolda avgifter", länk ovan till höger). Danica kan tänkas lämna in motsvande stämning.

 

Men vem bryr sig om övriga andelsägare? Finansinspektionen? Konsumentverket? Nej, troligen ingen.


Xppm

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar