Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Amortera mer nu när aktier är dyra

Dagens låga bolåneräntor gör det frestande att låna mer och spekulera på börsen. Men om du är kring 60 år gammal kan det efter de senaste årens börsuppgång tvärtom vara dags att öka tryggheten genom att sälja aktiefonder och amortera extra.

Jonas Lindmark 2018-04-12 | 16:06
Facebook Twitter LinkedIn

Nya aktörer som Enkla och Stabelo lovar att pressa ned bolåneräntorna ytterligare. Det kan verka som en usel affär att använda sparandet till att amortera bolån när det finns erbjudanden om rörliga räntorna på bara 0,95 respektive 1,29 procent.

 

Fast dels är det viktigt att även tänka på tryggheten i ekonomin. Ännu lägre boräntor kan verka lockande så länge de goda tiderna fortsätter, men det är svårt för vanliga människor att tolka hur lånevillkoren kan drabba de som blir arbetslösa eller vill flytta. Har långivarens rätt att kräva höga avgifter om du vill avsluta lånet i förtid, eller via kronofogden tvinga dig att sälja bostaden vid en kris?

 

Dels är det just nu, när marknadsräntorna är extremt låga, som priserna är extra höga på aktier och de flesta andra typer av tillgångar som du kan placera sparkapital i. Låga räntor gör det mer lönsamt att betala mycket för företag och lockar fler att spekulera i fortsatta prisuppgångar på allt ifrån antika konstverk till Bitcoin.

 

Finansinspektionen har infört nya amorteringskrav, men de drabbar främst yngre högavlönade i storstäderna. De skulle nog i många fall annars inte ha sparat lika mycket, men tvingas nu sänka sin konsumtion.

 

60 år

 

Den grupp som har störst utrymme att spara är tvärtom kring 60 år gamla och med betydlig lägre andel bolån i förhållande till bostädernas marknadsvärde. Tack vare lönekarriär och att barnen flyttat hemifrån har de dessutom ofta betydligt lägre andel fasta kostnader varje månad. Då står valet mellan att konsumera mer (utlandssemester, en extra bil) eller att öka sparandet. Många vill öka tryggheten som pensionärer och väljer att sätta in mer pengar i fondsparande eller att frivilligt amortera på bolånen. Men vilket privat pensionssparande är bäst?

 

De senaste nio årens höga avkastning från aktiefonder ger lätt slutsatsen att de är rimligt att hoppas på fortsatt börsuppgång. Men vi som är kring 60 år gamla har varit med om både fastighetskraschen 1990-1993, IT-kraschen 2000-2002 och finanskrisen 2007-2009, vilket lärt oss att börsnedgångar kan bli både längre och djupare än optimisterna tror är möjligt.

 

Människor som är kring 60 har dessutom inte så lång spartid kvar. För oss som vill sätta guldkant på de första åren som pensionärer återstår troligen mindre än tio år. Tryggheten som pensionär kommer just av att ha kvar en bra pension även om det blir riktigt dåliga tider, när räntorna stiger och börserna rasar. Det gör att amorteringar får en extra fördel, eftersom de sänker exponeringen mot de finansiella marknaderna.

 

En nackdel med att amortera bolån är dock att detta ekonomiska utrymme kan bli svårt att lyfta fram igen som pensionär, eftersom bankerna brukar ställa krav på tillräckligt stor månadsinkomst för att bevilja utökade lån. Högre belåning och mer kapital placerat på annat håll kan därför framstå som en mer flexibel lösning. Men samtidigt ger ökat sparande av annan typ mer exponering mot den ekonomiska utvecklingen och ökad risk att förlora pengar på värdeminskning. Och de alternativ som ger låg eller ingen förlustrisk, till exempel statsobligationer, ger normalt lägre ränta än den du själv betalar på dina bolån.

 

Stigande räntor

 

Fast för att amorteringar verkligen ska löna sig krävs att inflationen och räntorna stiger framöver. De närmaste tio åren verkar det troligt att de globala faktorer som har pressat ned priser och räntor, främst billig export från och stort sparande i tillväxtländer som Kina, minskar i betydelse och kanske även vänds till sin motsats när medelåldern där stiger. När en brant växande grupp pensionärer globalt vill få loss sitt pensionssparande och konsumera mer kommer rimligen Kinas effekt på vår inflation och räntor att bli den motsatta mot hittills.

 

En trolig följdeffekt blir i så fall högre avkastningskrav på aktier, vilket ger sänka aktiekurser. I detta scenario skulle amorteringar av lån visa sig vara en betydligt bättre affär än aktiesparande, eftersom lägre lånekostnader gör mer nytta för den framtida pensionen än aktiefonder som fallit i värde. Fast framtiden är alltid osäkert, den enda någorlunda säkra prognosen är att en minskad balansräkning ger minskat risktagande (mer om detta i ”Bli inte slav under din egen balansräkning”, länk ovan till höger).


Xamortera Xspartid

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar