Småspararguiden gör mycket bra och veckans artikel ”Premiepensionens fem bästa fonder 2018” är åtminstone väldigt tydlig i sin rådgivning. Men den är även en tydlig representant för två vanliga, vetenskapligt korrekta, men ack så torftiga slutsatser: (a) det enda fondsparare behöver veta om aktiemarknaden är att riskspridning lönar sig, och (b) det enda vi behöver veta om framtiden är vilket alternativ som har lägst avgifter.
Resultatet av de två slutsatserna blir att välja fonder som placerar globalt, med så låga avgifter som möjligt. Småspararguidens fem tips är AP7 Aktiefond, Handelsbankens Pension (en familj med 6 generationsfonder), Länsförsäkringar Global Indexnära, AMF Världen och Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Alla fem placerar i många länder, alla fem placerar främst i de största börsbolagen.
Men USA-aktier är ungefär hälften av innehaven i en globalfond. AP7 Aktiefond har 51 procent i USA, är det en hållbar vinnare? Erfarenheten av aktier sedan år 1900 är att de aktiemarknader som har klarat sig bäst finns i länder som har varit bland vinnarna under två världskrig för att de var geografiskt avlägsna (Australien, Kanada, Nya Zeeland, Sydafrika, USA) eller var neutrala (Sverige och Schweiz). Fast kommer USA att bli vinnare i nästa globala konflikt, eller heter framtidens vinnare Kina?
Sverige vinnare sedan 1980
Svenska aktier har stadigt levererat högre avkastning varje årtionde sedan 1980, Stockholmsbörsen är vinnare bland världens börser de senaste 37 åren. De senaste fem åren har dock Sverigeindex utvecklats sämre än världsindex och istället har USA-index varit vinnare. Förra året var det första sedan 2009 som USA-index inte överträffat världsindex. Betyder det att hälften placerat i USA är en smart strategi framöver?
Nej, det tvivlar jag starkt på. Förklaringen till att börserna i New York varit vinnare de senaste åren är troligen till stor del att förväntningar om starkare ekonomisk utveckling gjort att dollarn stärkts kraftigt. Den perioden verkar förbi. I ett längre perspektiv tycker jag det verkar mer troligt att bra kvalitet på svenska företagsledare är en uthållig fördel som består.
Hållbarhet är ett starkt argument för börsföretag i Sverige och resten av Norden. Morningstars analys via Sustainalytics av företagens ESG-arbete visar att börsföretagen i Norden generellt är bäst i världen, medan USA är sämre än snittet. För alla som tror att hållbarhet är lönsamt eller av annan anledning vill prioritera bra beteende är alltså en Sverige- eller Nordenfond bättre.
Proffs på pensionssparande tycker även det är viktigt att matcha sparandet mot de framtida utgifterna (Asset Liability Management) och de flesta svenskar kommer att stanna i Sverige som pensionärer. Fortsätter det att gå bra för Sverige kommer det att vara dyrt att leva i Sverige men stigande aktiekurser kompenserar. Omvänt så skulle svag ekonomisk utveckling här i framtiden rimligen både ge sämre börsutveckling och lägre kostnader för pensionärer.
Småbolag bättre långsiktigt
För tre år sedan skrev jag ”Småbolag bättre än indexfonder” (länk ovan till höger) där jag påpekade att aktier i små och medelstora börsbolag historiskt i snitt har varit en bättre placering än indexfonder. De senaste 3 åren är genomsnittet bland indexfonder som säljs i Sverige en värdeökning på 18 procent. Fonder med ”småbolag” i namnet har samtidigt i snitt stigit 42 procent. Fast notera att jag redan då för tre år sedan varnade för att värderingen av småbolag blivit hög och att fördelen därmed inte längre är lika stor, vilket talar för att inte placera alla pengar i småbolag. Men motsatsen, att som Småspararguiden föreslår välja fonder som nästan enbart placerar i storbolag är inte heller särskilt klokt. AP7 Aktiefond innehåller bara 0,3 procent småbolag.
PPM ger dessutom tillgång till de bästa aktiva förvaltarna med stor rabatt. Den PPM-fond där de aktiva väljarna har mest pengar, Didner & Gerge Aktiefond, kostar bara 0,30 procent per år, försumbart mer än de fonder Småspararguiden föreslår. Och det är en Sverigefond.
Summan av argumenten ovan ger mig en tydlig slutsats. De närmaste tio åren tror jag att en genomsnittlig Sverigefond kommer att ge högre avkastning än snittet bland globala indexfonder. Vi kan väl slå vad, Småspararguiden?
Xhållbarhet Xindexfonder Xköptips Xppm Xsmåbolag Xsverigefonder