Fondföretagen vill helst inte prata om att aktier nu är historiskt sett dyra och att de senaste sex åren med stigande aktiekurser varje år är en onormalt lång börsuppgång. Men många fondsparare undrar förstås om de verkligen ska fortsätta sätta in mer pengar. Eller är det tvärtom dags att sälja aktiefonderna?
Fakta om Stockholmsbörsen är att ett år av tre har Sverigefonder varit en dålig placering och ungefär en gång vart tionde år faller aktiekurserna minst 30 procent (mer om detta i ”Låt inte dina planer bero av börsen”, länk ovan till höger). Och även de dåliga åren har ofta kommit flera i rad, vilket är ett starkt argument för att de som har mindre än tio år spartid kvar nu gör klokt i att passa på att sälja en stor del av sitt aktiesparande.
Fondsäljare har dock gott om motargument, kanske för att aktiefonder ofta har högre avgifter. Ett är att det kan kosta ännu mer att missa nästa uppgång. Ett annat argument är att räntorna är så låga att snittavkastningen från aktier förväntas vara högre.
Månadssparande
Fast det vanligaste argumentet är nog att månadssparande löser problemet. Jag hörde det senast förra veckan då en fondbolags-VD stod på scenen. Tanken är att du som månadssparar får en fördel av börsras, eftersom du då får fler nya aktier varje månad och tjänar mer under nästa uppgång. Visst är månadssparande en fantastisk uppfinning, som hjälper vanliga människor att minska sin konsumtion och bygga upp ett sparkapital. Och det stämmer att om återstående spartid är lång, mer än tio år, så spelar börsutvecklingen de närmaste åren liten roll. Det avgörande är ju kurserna när aktierna säljs.
Men idag har många redan månadssparat i 10-20 år och byggt upp ett stort sparkapital. De tar faktiskt lika stor risk med sitt sparkapital oavsett hur det har sats in. Månadssparare behöver ta två olika beslut:
(1) När ska jag minska riskerna i mitt gamla sparande?
Den första frågan gäller vad som är bäst att göra med de pengar du redan har insatta. Alla experter verkar överens om att för långsiktigt sparande i 20-30 år framåt är aktier och aktiefonder överlägset, särskilt nu när räntorna är så låga. Men spartiden minskar gradvis och aktiemarknaderna svänger kraftigt, vilket ger den svåra frågan: När har spartiden minskat så mycket att det är dags att sälja för att inte riskera stora förluster på slutet?
Som sagt har det de senaste trettio åren varit ett stort börsras ungefär vart tionde år, så om det mönstret håller i sig så är det dags att minska risktagandet när aktiekurserna står högt och förväntad återstående spartid har blivit mindre än tio år. Det gäller till exempel för sparande till barn över 15 år.
(2) I vilka fonder ska jag sätta in nya pengar?
Den andra frågan gäller det fortsatta månadssparandet. Om du håller med om att aktiekurserna verkar stå högt just nu, så är det rimligt att ta en paus med insättningar i aktiefonder. Genom att istället sätta in pengar i fonder som tar lägre risk men ändå ger viss avkastning, som hedgefonder eller företagsobligationsfonder, kan du skapa en likviditet som går att flytta tillbaka till aktiefonder efter nästa börsras. Omvänt så kan månadssparare skapa högre avkastning genom att maximera insättningarna i aktiefonder efter börsras så länge aktiekurserna verkar låga.
Även månadssparare kan alltså tjäna på att vara aktiva och följa utvecklingen för fonder och aktiebörser. Om aktiekurserna har stigit kraftigt under en period så har även de mycket att tjäna på att sänka risken i nysparandet genom att vänta på ett bättre köptillfälle.
Sparkapitalet i början av ett nytt månadssparande är förstås litet, så på kort sikt spelar valet av fonder för de nya pengarna inte så stor roll. Det är onekligen en trygghet med månadssparande. Men totalt sett blir det ändå viktigt att försöka köpa billigt och sälja dyrt.
Om du fortsätter att passivt sätta in nya pengar i samma fond varje månad, så tänk på att tidsperioden då de nya pengarna ger avkastning i snitt bara är hälften av hela spartiden. Är det till exempel 10 år kvar tills du planerar att ta ut ett pensionssparande, så kommer de nya pengarna i genomsnitt bara ha 5 år på sig att växa. Förlustrisken i kronor räknat blir dessutom störst på slutet.
Månadssälja
Därför kan det som sagt vara vettigt, särskilt om återstående spartid är under 10 år, att passa på att sälja delar av det aktiesparande som har stigit mest. Och för dig som tvekar finns även möjligheten att sprida ut försäljningarna över tiden, vilket minskar risken att sälja vid fel tillfälle. Möjligheten är en inbyggd fördel i pensionsförsäkringar och kapitalförsäkringar, men är annars ovanlig. Ett undantag är Lannebo Flex, som innebär att du kan välja att sälja fondandelar för valfritt belopp en gång per månad.
Xköptips Xmånadssparande