Låt inte dina planer bero av börsen

Om pengarna till en ny bil om 6 månader finns i en aktiefond, då skulle jag sälja idag. Men två experter på samma sida i gårdagens SvD tycker tvärtom att även de som idag är oroliga ska behålla sina aktier. 4 konkreta exempel visar hur mycket ett långvarigt börsras kan förstöra.

Jonas Lindmark 2017-06-15 | 15:41
Facebook Twitter LinkedIn

”Det är för tidigt att sälja av sina aktier om man har tankar på att försöka undvika börsfall” står med extra stora bokstäver i en analys på sidan 5 i gårdagens SvD Näringsliv. Tidningens reporter Patricia Hedelius drar slutsatsen att de goda tiderna och börsfesten ser ut att fortsätta.

 

Nästan lika tvärsäkert svarar Sharon Lavie, familjeekonom hos Ikano Bank, i artikeln bredvid. På frågan om det är dags att kliva av börsen och flytta pengarna till sparkontot svar hon med rådet att de som sparar på 3 års sikt eller längre ska välja aktier. De som idag känner oro för börsfall får tipset att minska från 100 till 70 procent aktiefonder.

 

3 år kan alltså ses som långsiktigt, en spartid då det är rimligt att riskera 70 procent på börsen. Är det så liten risk att förlora pengar på aktiefonder?

 

Uppenbart har vi en väldigt stark aktiekultur i Sverige, efter 35 år med korta börsras följda av klart längre uppgångar är tron på aktier hos många närmast religiös. Värdeökningen på Stockholmsbörsen har nämligen varit fantastiskt bra sedan 1982, i snitt över 14 procent per år.

 

Men efter den senaste långa börsuppgången, snart 6 år då aktier även global i snitt mer än dubblats i värde, har aktier generellt blivit högt värderade. Och förr eller senare inträffar något oväntat negativt som ger börsras.

 

Konkreta exempel

 

Vilket beroende av börsen är rimligt? Diffust tal om ”långsiktigt” bortser från att människor har konkreta planer de vill förverkliga. Några tusenlappar tycker många att de har råd att spekulera med, men när sparkapitalet är stort föredrar de flesta försiktighet. Det blir tydligt i konkreta fall, till exempel:

 

Pengarna till en ny bil jag ska betala om 6 månader finns i en aktiefond, ska jag sälja fondandelarna redan idag? Mitt svar är självklart ja, förlustrisken är annars stor. Vinstchansen under ett halvår är inte värd risken att inte ha råd att betala bilen.

 

Jag har sålt min villa i Sverige och planerar att köpa ett hus i Spanien när jag går i pension om 5 år, ska jag spara pengarna i en aktiefond till dess? Mitt svar är nej. Bostadsmarknaden i Spanien behöver inte följa börsutvecklingen och det verkar onödigt att riskera att ett börsras om 3-4 år förstör möjligheten att flytta.

 

Jag skulle kunna låna 1 miljon kronor extra på mitt hus i 10 år med 3 procent fast ränta. Aktiefonder har i snitt stigit mer än 3 procent, ska jag chansa att börsuppgången fortsätter? Mitt svar är nej. Att spekulera med lånade pengar ökar risktagandet kraftigt, det ger en hävstång som kan slå hårt åt andra hållet. En parallell slutsats är att de som idag har både stora bolån och ett privat aktiesparande har anledning att efter börsuppgången passa på att minska sitt risktagande.

 

Jag är 45 år och räknar med att använda min tjänstepension mellan 65 och 85 års ålder, ska jag fortsätta ha allt i aktier? Ja, en spartid på i snitt 30 år är tillräcklig för att sannolikheten ska vara hög att aktier ger bättre resultat än räntesparande. Dessutom ger den statliga pensionen grundtrygghet. Men kring 55 år är det dags att börja minska andelen aktiesparande, så gör AP7.

 

34% dåliga år

 

Utvärderingar som gjorts visar att snittavkastningen från aktier i framtiden blir låg (se ”Aktier ger inte mer än 5% per år”). Men spridningen enskilda år kommer rimligen att fortsätta vara stor, vilket tillsammans ger ökad risk för förluster.

 

Även under den senaste väldigt bra 35-årsperioden är det faktiskt 12 kalenderår då Stockholmsbörsen har utvecklats sämre än en kort räntefond: 1984, 1987, 1990, 1991, 1992, 1994, 2000, 2001, 2002, 2007, 2008 och 2011. Trots att snittavkastningen sedan 1982 har varit fantastiskt bra har alltså drygt en tredjedel av de enskilda åren varit dåliga.

 

Perioden innan från 1947 till 1981 var Stockholmsbörsen nästan som att singla slant, 46% av kalenderåren utvecklades börsindex inklusive utdelningar sämre än svenska statsskuldsväxlar enligt den välkända databas som samlats av Dimson, Marsh & Staunton på London Business School (numera ”Credit Suisse Global Investment Returns Sourcebook”).

 

Tre av de fyra sämsta börsåren i Stockholm sedan början av förra seklet har dessutom inträffat under de senaste trettio åren: 1990, 2002 och 2008. Endast 1931 var lika illa. Även andra mer abstrakta mått visar att svängningarna på aktiemarknaden har ökat.

 

Modern erfarenhet är alltså att ett år av tre är aktiefonder en dålig placering och ungefär en gång vart tionde år faller aktiekurserna minst 30 procent. Dessutom har samvariationen mellan aktiekurserna i olika länder ökat drastiskt de senaste 20 åren, vilket gjort att riskspridning genom att köpa aktier globalt fungerar betydlig sämre för att sänka riskerna. Från dagens nivå kan det därför ta 20 år att tjäna igen ett långvarigt börsras, det visar både historiska fakta och teoretiska beräkningar baserat på förväntad spridning i snittavkastning.

 

Sälj efter uppgångar

 

Lägg ihop dagens höga aktievärdering med att historiska mönster i konjunkturen talar för att en försvagning av tillväxten i USA redan börjat och kommer att bli allt tydligare det närmaste året (mer om detta i ”Lägre vinster 2018 i USA”, länk ovan till höger), så blir min slutsats att både Stockholmsbörsen och världsindex räknat i kronor någon gång den närmaste två åren ger stor risk att stå lägre än idag.

 

Ett tecken på när tron på aktier övergår i religion är slutsatsen att de som varnar alltid har fel, till exempel avslutningen i Hedelius analys: ”Tricket är inte att sälja aktier utan att ha uthålligheten att köpa fler. Det är en del av formeln för att bli rik, om än långsamt, en annan del av formeln är att ignorera körer av varnande experter.”

 

Ignorera alltid de som varnar, köp fler aktier istället. När en av Sveriges största morgontidningar skriver så, då tycker jag det verkar dags att göra tvärtom. Det gäller särskilt om sparkapitalet i aktier är så stort att resten av ditt liv är beroende av börsutvecklingen.

 

Människor är olika, vissa älskar spel om pengar. Men de flesta föredrar att sova gott på nätterna och säkert kunna förverkliga sina planer. Då är det bättre att passa på att sälja efter långa börsuppgångar och att börja minska andelen aktier i sparandet många år i förväg.


Xköptips Xspartid

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar