FI kommer att dra Allras tillstånd

En jämförelse av Allra med HQ visar vad som kommer att hända. Konsumentskydd har högre politisk prioritet idag än för 20 år sedan, så dagens PPM-skandaler kommer att hanteras bättre. Fast knappast snabbt.

Jonas Lindmark 2017-03-16 | 15:24
Facebook Twitter LinkedIn

14 notiser om Allra här på Morningstar bara under den senaste månaden är nytt rekord, aldrig tidigare har de negativa nyheterna om ett svenskt fondföretag kommit i en så strid ström. Pensionsmyndigheten köpstoppade Allras PPM-fonder 14 februari, men har ännu inte tagit nästa beslut.


Fram till nu har jag väntat med att ge min personliga syn på Allra-skandalen, eftersom mycket information har saknats. Men de senaste tre dagarna har mängden fakta om missförhållanden ökat brant, främst nyheten i Sveriges Radio att fondföretagets interna dokument visar att Allra i maj 2012 betalade 170 miljoner kronor i onödan till den närstående mellanhanden Oak Capital, istället för att köpa samma värdepapper direkt från Natixis eller någon annan leverantör.


Borde brottsutredas


Fast redan 11 februari när jag läste i Svenska Dagbladet att Allra i oktober 2015 startat ett dotterbolag i Dubai och att Allras PPM-fonder köpt värdepapper via detta dotterbolag drog jag slutsatsen att Finansinspektionen kommer att ingripa. Ett dotterbolag i Dubai i en svensk finanskoncern är så uppenbart avvikande, det normala första steget i en expansion utomlands hade varit kontor i London eller New York. Enda rimliga orsaken jag kan komma på till att välja ett skatteparadis som Dubai är planer att genomföra ljusskygga transaktioner som inte gynnar Sverige eller svenska fondsparare.


Igår sa Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, i en intervju i Svenska Dagbladet att Allras affärer med Oak Capital borde brottsutredas. Och idag avslöjar tidningen att Allras två huvudägare gjorde reavinster på drygt 50 miljoner kronor vardera när Oak Capitals ägare betalade överpris för en del av deras ägande i Allra, bara ett par månader efter att Oak Capital tjänat 170 miljoner kronor på Allras PPM-fonders bekostnad.


Detta är sista spiken i kistan. Nu är min slutsats klar. Finansinspektionen (FI) kommer att dra tillbaka alla svenska tillstånd för Allra och Pensionsmyndigheten kommer att kasta ut Allras fonder ur förvaltningen av premiepensionen. Vilken av myndigheterna som blir snabbast att ingripa vet jag inte, men jag känner mig övertygad att besluten kommer. En bidragande faktor som cementerar min övertygelse är att det finns ett starkt politiskt tryck att göra något för att förbättra tryggheten för PPM-spararna.


Jämför med HQ


En tänkvärd jämförelse är med FI-beslutet i augusti 2010 att dra tillbaka tillståndet för HQ Bank. Stora skillnader finns, främst att HQ hade drabbats av misslyckat risktagande och förlorade pengar på dåliga affärer, medan Allra påstås ha tjänat extra pengar på att PPM-spararna som övertalats att välja deras fonder har förlorat pengar på uppenbart onödigt dyra transaktioner.


Men exemplet HQ visar att om FI slutar lita på ägarna och ledningen så räcker det för att dra tillbaka tillståndet. Enligt tingsrättens dom i brottsmålet i juni 2016 så har inget brott begåtts i HQ Bank, redovisningen av värdet på innehav i tradingportföljen var tillåten enligt gällande regelverk. Men trots att FI hade fel om detta så har FI inte ändrat sina beslut, till exempel svartlistningen av Pernilla Ström.


När ett finansiellt företag får tillstånd av FI så görs en ägarprövning. Helt uppenbart så skulle de fakta som media publicerat den senaste veckan göra att de nuvarande ägarna av Allra skulle få underkänt om FI gjorde en ägarprövning idag. Och även om administrationen tar tid så är rimligen en omprövning av tidigare beslut redan på gång.


20 år sedan


Att finansbranschen lockar till sig människor som tar genvägar för att tjäna stora pengar på småsparares bekostnad är inget nytt. Även för 20 år sedan när jag skrev i Affärsvärlden fanns gott om skandaler. Främst små sparbanker och försäkringsmäklare, men även stora banker som SEB, övertalade till exempel människor att investera i kapitalförsäkringar med mycket högre avgifter och risktagande än kunderna förstod. Hur illa det var förr finns beskrivet i detalj i böcker av Lars Ohlson, i först hand i ”Ruinmakarna 2” och ”Rångivarna”.


Men jämfört med för 20 år sedan så har konsumentskydd idag högre politisk prioritet och dagens PPM-skandaler tror jag kommer att hanteras bättre. Ett växande problem är att moderna IT-lösningar som mobilt bank-ID har gjort det lättare att lura många människor. Men nya EU-regler och större resurser till FI har även gjort att skojare stoppas. Det går knappast snabbt, men jag känner mig övertygad att FI kommer att dra tillbaka Allras tillstånd.


Xfinansinspektionen Xppm

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar