Vinnare 2017 blir de som byter jobb

Efter fem år i rad med bra avkastning från aktiefonder och betydligt längre med stigande bostadspriser, är det nästa år troligen lättare att tjäna pengar på att byta jobb. Fast att med en dagbok träna upp förmågan att känna lycka är nog mer värt.

Jonas Lindmark 2016-12-22 | 15:47
Facebook Twitter LinkedIn

När jag för ett år sedan skrev om 2016 så nämnde jag tre exempel på hot mot aktiemarknaden: att Storbritannien lämnar EU, att Donald Trump blir president i USA eller att inbördeskriget i Syrien sprider sig (i slutet av krönikan ”Räkna med motsägelsefullt 2016”, länk ovan till höger).

 

Alla dessa hot blev verklighet, i olika hög grad, men ändå utvecklades de svenska aktiefonderna starkt. I snitt har de i år stigit 13 procent fram till 21 december, med Rysslandsfonderna som vinnare. Bara 4 procent av aktiefonderna har backat i värde.

 

Brant stigande USA-dollar är en viktig förklaring, från 8,35 till 9,30 kronor under 2016 har hjälpt till att lyfta både tillgångar och värdepapper eftersom mer än hälften av den globala ekonomin bokförs i dollar. Baksidan är att vi som får lön i svenska kronor har blivit lite fattigare, åtminstone när vi åker på semester utomlands eller köper importerade varor.

 

Flytta från aktiefonder

 

Efter 5 år i rad med hög avkastning från aktiefonder så har många fått ökad risk i sitt sparande eftersom andelen aktier ökat. Samtidigt har spartiden minskat och risken borde därför istället sänkas.

 

Dessutom betyder aktiefonderna branta uppgång de senaste fem åren, i snitt är värdeökningen drygt 100 procent, att betydligt mer optimistiska förväntningar finns inbakade i dagens aktiekurser. Uppgången beror också på att extremt låga marknadsräntor har gjort att många investerare har tvingats flytta pengar till riskfyllda tillgångar, men under 2017 ser det ut som att inflationen i både Sverige och USA kommer att stiga, vilket borde bidra till högre räntor.

 

Därför tycker jag att det verkar vara ett vettigt tillfälle att nu bli mer försiktigt, åtminstone om du idag har en hög andel aktier i ditt sparande. Passa i så fall på att nu flytta en del av pengarna till fonder med lägre risk.

 

Bostadspriser

 

Det är lätt att invaggas i trygghet av att trenderna verkar stabila, särskilt för oss svenskar som upplevt större värdeökning räknat i svenska kronor eftersom vår valuta har försvagats mot dollarn. Men även om 2016 har varit ett bra år för Sverige, med låg inflation och sjunkande arbetslöshet, så är det nog värt att komma ihåg att många andra länder har haft större problem och att kriser rimligen även kommer att drabba oss framöver.

 

Den mest sannolika försämringen 2017 tror jag är att psykologin på bostadsmarknaden ändras, att alla de som hittills har väntat med att sälja en extra bostad för att tjäna på uppgången får bråttom att sälja. Priserna har blivit så extrema i svenska storstäder att det räcker med 10 procent nedgång för att få väldigt många att uppleva att de förlorat hela årslöner. Och effekten av det blir troligen minskat konsumtion, vilket kan starta en negativ spiral.

 

Byt jobb

 

För Morningstars läsare finns ändå gott hopp att bli vinnare ekonomiskt. Låg arbetslöshet bland högutbildade gör att vinnarna 2017 troligen blir de som byter jobb och får högre lön. Och att öka sina inkomster är ofta det bästa sättet att skapa utrymme för ökat sparande.

 

Det svenska pensionsreglerna gör dessutom att den delen av inkomsten som ligger över 40.000 kronor per månad inte ger extra statlig pension, men däremot en extra insättning på ungefär 35 procent till de som har fackligt avtal med tjänstepension. Om du då kan höja din lön från till exempel 40.000 till 43.000 kronor får du dessutom en extra tusenlapp insatt varje månad i pensionsförsäkringen.

 

Fast nu strax före jul är det lite extra aktuellt att komma ihåg att pengar bara är ett medel att nå andra mål. Över en normal svensk lön är pengar inte så viktiga för att bli lycklig, annat spelar mer roll. Ett nytt jobb blir ofta en nystart, förändring ibland behövs för att vi ska må bra.

 

Dagbok med lycka

 

Som jag nämnde i en bisats i slutet av förra veckans krönika så går det att träna upp sin förmåga att känna lycka, den förmågan är som en muskel: Fokusera på att känna tacksamhet, använda dina förmågor och ha kul, så blir livet lyckligare. Ett tips för att fokusera är att ha en dagbok bredvid sängen där du antecknar det i livet som du är tacksam över. Humor är också viktigt, så skriv även i dagboken det du upplevt som lustigt eller fått dig att skratta (mer om detta i ”Fyra sätt att bli lyckligare”, länk ovan till höger).


Xlycka

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar