Vi undersöker för närvarande intermittenta problem som påverkar åtkomsten till vissa artiklar och sidor på vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter och arbetar för att lösa detta så snabbt som möjligt.

Lyssna på första delen av bankernas tips

Genom att jämföra vilka tips bankerna vågar ge och lägga till det deras säljare undviker att säga, kan du räkna ut vilka placeringar de tror har bäst odds att lyckas 2017. Svaret är indexfonder som placerar i Europa.

Jonas Lindmark 2016-12-01 | 14:20
Facebook Twitter LinkedIn

De fyra svenska storbankerna får mycket kritik i media. Men samtidigt har de bevisligen kvar miljoner svenskar som kunder, så en hel del gör de rimligen rätt.

 

Vilka fonder som just nu är bra placeringar är en väldigt vanlig fråga jag får. Och många människor ställer säkert samma fråga till sin bank. Alltså har jag letat efter svar på deras webbsajter.

 

Handelsbanken har fondtips direkt under ”Spara och placera” på sin sajt. Där syns just nu tre fonder: Tillväxtmarknad Tema, Norden Selektiv och Svenska småbolag.

 

Nordea ger inga konkreta förslag generellt, åtminstone inga som jag har lyckats hitta. Men det går att boka ett ”Onlinemöte” som ger individuella tips.

 

SEB har direkt under ”Spara & Placera” en sida som heter ”Aktuella placeringstips”. Den är extra tydlig genom att varje tips har ett datum, som visar att de flesta av fondtipsen gavs redan i våras. Det enda färska tipset, med datum 2016-11-23, är SEB Europafond Lux.

 

Swedbank har sidan ”Se över ditt sparande” under Spara & Placera och genom att klicka vidare på Rekommendationer och Investeringsstrategi ges en sammanfattning för varje månad. I november är det bara en typ av aktier som får grönt: Europa.

 

Sverige och Norden är en del av Europa och därmed verkar Handelsbanken, SEB och Swedbank överens om att Europafonder just nu är bra placeringar. Det stämmer med mina slutsatser, jag har övervikt Europa och Sverige i mitt PPM-sparande. Hittills under 2016 har aktiefonder som placerar i andra världsdelar utvecklats bättre, men just därför har Europafondernas värdering jämfört med andra alternativ blivit lägre.

 

Inriktning, inte vilken fond

 

Min första poäng med att summera bankernas köptips är att de rimligen gör så gott de kan när det gäller första delen, att peka ut rätt inriktning. Om de tror att fonder som placerar i Europa kommer att utvecklas bäst framöver så har de ingen anledning att dölja detta. Det en bankchef främst vill är att få en hög sannolikhet att lyckas bättre än snittet och samtidigt säkert undvika att misslyckas totalt.

 

Det är en smart målsättning även för vanliga fondsparare, för genom att undvika stora förluster och ta hem många små segrar blir slutresultatet troligen utmärkt. Slutsatsen blir att undvika högriskfonder som Rysslandsfonder och välja breda fonder på marknader som just nu är lågt värderade. Vilket alltså just nu är Europafonder.

 

Men bankerna har flera olika alternativ med samma inriktning och de tänker förstås också på sin egen lönsamhet. I andra delen av sina tips pekar de därför ut fonder med höga årsavgifter, inte de billigaste Europafonderna. SEB rekommenderar till exempel sin fond Europafond Lux som har en årlig avgift på 1,49 procent, inte sin Europa Indexfond som bara kostar 0,47 procent per år och har utvecklats lite bättre de senaste fem åren.

 

Fast SEB avstår också från att peka ut sin Europafond Småbolag, trots att den är ännu dyrare och har utvecklats ännu mycket bättre de senaste fem åren. En förklaring kunde vara att den har backat rejält under 2016, vilket kan verka avskräckande vid första anblicken på fondens faktablad. Jag gissar att SEB:s förvaltare faktiskt tycker att aktier i småbolag trots nedgången i år är högre värderade.

 

Billiga indexfonder

 

Genom att jämföra vilka tips bankerna vågar ge och lista ut vad de undviker att säga kan du alltså skapa en bra bild av vilka placeringar som bankerna faktiskt tror har bäst odds att överträffa snittet nästa år. Men lyssna bara på första delen av deras tips. Lita inte på de enskilda fondval som bankerna föreslår, eftersom deras säljare självklart vill öka bankens marginaler. De följer samma logik som butiker i andra branscher som också placerar de mest lönsamma produkterna i blickfånget.

 

Billiga indexfonder kommer aldrig att dominera i bankernas reklam, eftersom aktivt förvaltade fonder ger större intäkter. För långsiktigt sparande ger låga kostnader en stor fördel och det är på breda marknader Europa och USA som passiva indexfonder historisk har lyckats bäst. En rimlig slutsats av ovanstående är att inför 2017 flytta en del av fondsparandet till indexfonder som placerar i Europa.


Xindexfonder Xköptips

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar