Börserna föll dramatiskt i början av veckan, men nu när oro på världens aktiemarknader verkar ha lugnat ner sig är det ett bra tillfälle att justera fondtipsen i Morningstars PPM-test. Sedan den förra uppdateringen 16 april (som beskrivs i ”Lägre andel aktier i PPM-portföljerna”) har världsindex för aktier fram till igår kväll backat 11 procent.
Fallande råvarupriser grundorsak
Idag var jag på presentationen av Handelsbankens senaste konjunkturprognos. Under ledning av Jan Häggström spår bankens ekonomer att världsekonomi fortsätter att expandera, men den potentiella tillväxten har minskat vilket gör att räntorna kommer att fortsätta vara lägre än historiska genomsnitt. Svenska kronan kommer att stärkas nästa år, vilket gör att Riksbanken väntar med att höja reporäntan över noll till slutet av 2016, då den svenska inflationen förväntas tar fart.
Kina är enligt Handelsbanken inte alls huvudorsaken vare sig till fallande råvarupriser eller till fallande aktiekurser i Europa och USA. Verkligheten är snarare att världen efter en period med extrema förhållanden (höga råvarupriser, låga räntor) är på väg att återvända till bättre balans. Många råvarupriser har länge varit extremt höga vilket lockat fram brant ökad produktion som det senaste året fått priserna att återvända till en normal nivå historiskt sett. Detta är i sin tur grundorsaken till börsnedgången, eftersom fallande råvarupriser ger kraftigt minskat exportinkomster för många tillväxtländer, som i sin tur minskar sin import av varor från Kina, och i nästa steg bidragit till den ekonomiska inbromsningen och börsnedgången både där och i resten av världen.
Efter en vecka med diverse larmrapporter är det klart lugnande att höra Häggström påminna om att arbetslösheten nu är låg både i Sverige och i USA, med ett stort utbud av lediga platser. Svensk tjänsteexport har vuxit kraftigt de senaste åren, rekordhög sparkvot ger överskott i bytesbalansen och låga räntor har ökat byggandet av både bostäder och kommersiella fastigheter.
Öka aktier hur mycket?
Jag håller fast min syn på världsekonomin som mycket stabilare och mer trögpåverkad än aktiemarknadens svängningar och rapporteringen i media ger intryck av. Därmed ger en börsnedgång troligen ett bra tillfälle att öka andelen aktiefonder. Men hur mycket?
Viktigt för att bedöma om aktiefonder är dyra eller billiga är att ha ett långt perspektiv och att främst se på utvecklingen i USA-dollar. Den dominerande valutan för världshandel och investeringar är även måttstocken för en majoritet kapitalförvaltare, medan värdeutvecklingen i svenska kronor påverkas av lokala svenska händelser. Räknat i USA-dollar passerade både Stockholmsbörsen och aktiekurserna i resten av Europa den senaste toppen redan för drygt ett år sedan och den senaste veckans branta nedgång är fortsättningen på en gradvis nedvärdering.
Dock betyder den senaste börsnedgången att många aktiebörser befinner sig tydligt på minus räknat sedan årsskiftet, särskilt i dollar. Därför gissar jag att överdriven pessimistisk psykologi kommer att fortsätta dominera bland investerarna resten av året.
Lägg därtill att jag fortfarande tycker att det verkar orimligt att den svenska kronan fortsätter att vara så svag, med tanke på att svensk ekonomi har förbättrats på ungefär samma sätt som amerikansk. En orsak är att vår inflation fortsätter att ligga under Riksbankens mål, vilket gjort att politikerna velat försvaga kronan. En annan förklaring är kanske att det stora överskottet på sparande i Sverige, vilket inte bara ökat sparkvoten utan även investeras utomlands och ger ett säljtryck på kronan. Men i längden ska Sveriges ekonomiska styrka ge utslag och då borde kronan stärkas, vilket sänker värdet på utländska aktier. Handelsbanken spår att kronan kommer att stärkas under 2016 och jag tycker deras argument är rimliga.
40% räntefonder
Därför blir det nu klart mer aktiefonder i de tre aktiva portföljerna. Men jag sänker bara andelen räntefonder från i snitt 58% till i snitt 40% för att kunna passa på om jag har rätt och hösten bjuder på ytterligare börsnedgångar och därmed bättre köptillfällen.
Den exakta fördelningen fonder i portföljerna finns som vanligt både i PPM-testet och i en separat artikel (länkar ovan till höger). Diagram som visar hur portföljerna har utvecklats de senaste 15 åren finns på sidan Guide / PPM / Läs mer om PPM-portföljerna.