Mina tips inför semestern

Först tre års brant börsuppgång och därefter snart tre månader med branta svängningar på aktiemarknaden, inte konstigt om många undrar vilka fonder de vågar spara i. Vad är rätt val för människor som vill slippa bekymra sig om fondernas värdeutveckling under semestern?

Jonas Lindmark 2015-06-25 | 17:17
Facebook Twitter LinkedIn

Sex år har passerat sedan börsbotten våren 2009 och mer än tre år sedan den branta sättningen i augusti 2011, därefter har de flesta aktiebörser stigit långt över tidigare rekord. Å andra sidan är det svårt att hitta alternativ som ger vettig förväntad avkastning, eftersom centralbankerna runt om i världen har pressat ned räntorna så lågt (mer om detta i dagens marknadskommentar ”Fler pensionärer pressar aktiekurserna”, länk ovan till höger).


Så vilka fonder är bäst idag?


Passiv pension enklast


Jag vet inte hur framtiden kommer att blir, särskilt inte aktiekurserna förändring under enskilda veckor eller månader, men några allmänna tips kan jag ge. Vad som är rätt beslut beror lite förenklat på vilken av fyra grupper placerare du tillhör, beroende på om din återstående spartid är lång eller kort, samt om du framöver kommer att vara aktiv eller passiv. Även sparbeloppet storlek spelar roll (mycket pengar talar för lägre risk), liksom din attityd till risktagande och osäkerhet.


Enklast att svara på är det passiva långsiktiga. Historisk erfarenhet talar för att aktiesparande ger lite högre avkastning i genomsnitt. Om spartiden är mer än 20 år, vilket den ofta är i pensionssparande som PPM, så behöver du inte bry dig om aktiekurserna är höga eller låga just nu. Det är OK att behålla samma aktiefonder under hela spartiden, så länge årsavgifterna är låga.


För den aktive pensionsspararen är det svårare, eftersom en tydlig erfarenhet de senaste 15 åren är att aktiemarknaderna svänger omotiverat mycket jämfört med utvecklingen i den reala ekonomin. Det är väldigt få som lyckas pricka exakt rätt och sälja på toppar samt köpa tillbaka när börsindex har fallit som mest, men det räcker att sälja dyrt och senare köpa tillbaka samma aktiefonder billigare för att en aktiv strategi ska löna sig. Efter de senaste tre årens branta börsuppgång är det därför troligen ett bra tillfälle att minska andelen aktiesparande för att kunna passa på att köpa aktiefonder billigare under nästa branta nedgång.


I takt med att återstående spartid minskar så blir också besluten svårare. Om du redan passivt har sparat i samma aktiefonder i många år, så är det troligt att ditt risktagande nu är för högt. De senaste tre årens börsuppgång har gett bra avkastning och skapar nu ett bra tillfälle att ta hem vinster och minska risktagandet. Tänk efter vilken andel aktier som vore rimligt om du idag hade alla pengarna på bankkonto och nu skulle flytta en del av sparandet till aktiefonder för att försöka få högre avkastning.


Aktiv på kort sikt svårast


Allra svårast är det för fondsparare med kort spartid som försöker hänga med trenderna, för det är frestande att spekulera och en period med framgång kan ge överdrivet självförtroende och en falsk tro att det finns enkla regler som förutspår framtiden. Vad som är rätt strategi beror även på hur stort sparkapitalet är och om plötsliga förluster skulle försämra din livskvalitet, men allmänt är det ändå klokt att minska andelen aktiefonder efter långa och branta börsuppgångar.


Historiskt har börsras ofta varit så branta att fondsparare (som bara kan sälja en gång per dag och ofta med fördröjning) ställs inför fullbordat faktum. En särskild frestelse är att istället försöka att hänga med och köpa det som den senaste tiden har stigit mest. Fast idag när aktiemarknaden globalt redan har stigit sex år har chansen att tjäna på ”momentum” minskat och det är dags att prioritera att behålla gjorda vinster. Tänk på att du inte har tjänat något alls förrän du sålt.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar