Börsuppgången globalt har fortsatt, ännu brantare än förra året. Globalfonderna steg snitt 13 procent första kvartalet och de flesta aktiefonder som placerar i Europa har klättrat ännu mer. Som jag skrev förra veckan tror jag att det idag är ett bra säljtillfälle (”Nu börjar det kännas som år 2000”).
Även från dagens nivå så tror jag att aktier på riktigt lång sikt, 20 år eller mer, kommer att ge högre avkastning än genomsnittet för hedgefonder. Men aktiekurserna kommer även att svänga mycket mer på vägen och ur mitt perspektiv verkar belöningen för det extra risktagandet ha krympt oroande mycket.
Rea på kronor
Till stor del beror den värdeökning vi svenskar sett på att USA-dollarn har fortsatt upp från 7,80 till 8,60 under första kvartalet, en uppgång med 10 procent. Dels höjer detta direkt värdet på amerikanska aktier räknat i svenska kronor, dels påverkas aktier i Europa indirekt av att börsföretagens export till och tillgångar i USA blir mer värda. Baksidan är att svenska kronan har förlorat i köpkraft, men det kan också ses som att det just nu är rea på kronor.
Men även räknat i dollar är börsuppgången de senaste åren stor och värderingen av många aktier är historiskt sett hög. Den allt mer dominerande optimismen ger stor risk att oväntade negativa nyheter någon gång det närmaste året ger ett börsras på minst 20 procent. Då vill jag ha pengar redo att flytta till aktiemarknaden, samtidigt som hedgefonder borde ge lite högre avkastning än räntefonder.
Som jag tidigare har berättat flyttade jag 2010 mitt tjänstepensionssparande till Brummer & Partners. Därefter har jag ungefär en gång om året ändrat fördelningen där mellan indexfonder och hedgefonder, beroende på börsutvecklingen. Högst var andelen aktier efter bytet i september 2011, 70 procent.
Nu har jag lagt in ett fondbyte för att sälja mina två återstående aktiefonder (Europa och Spanien) och flytta alla pengar till hedgefonder. Brummers hedgefonder har liten samvariation med aktiemarknaden och fokuserar på att inte förlora pengar räknat i svenska kronor, vilket passar utmärkt för mig som tycker att svenska kronan just nu verkar för lågt värderad i förhållande till andra valutor.
JLs portfölj i Brummer Life | |
Framtida fondköp 2015-04-02 | Andel |
Brummer Multi-Strategy 2xL | 80% |
Lynx | 10% |
Nektar | 10% |
Summa | 100% |
Denna förändring kan verka drastisk, men då är det viktigt att ta hänsyn till hur helheten ser ut, där min aktiva tjänstepensionsförsäkring bara står för drygt en tiondel av hela pensionskapitalet. Ändringen innebär att andelen placerad i hedgefonder ökar från 10 till 13 procent, medan andelen aktier minskar från 20 till 17 procent. De två största delarna är fortfarande sparkapitalet i familjens bostad och den statliga inkomstpensionen (som kan ses som ett räntesparande med låg risk). Mer om detta i krönikan om den förra uppdateringen (”Ännu mer hedge i min tjänstepension”, länk ovan till höger).
Värdeökningen hos aktiesparande har varit stor de senaste åren, så andelen aktier i mitt pensionskapital hade ökat. Försäljningen nu hjälper till att återställa balansen totalt sett, men fortfarande har jag mycket pensionspengar investerat i aktier. Alltså är mitt fondbyte inom tjänstepensionen inte en rekommendation att långsiktigt sparande helt ska lämna aktiemarknaden, utan mitt sätt att återställa rätt andelen aktier. Att ”rebalansera” sparandet hjälper till både att behålla en lagom risknivå och att öka avkastningen genom att både köpa billigt (när aktiekurserna har fallit blir andelen aktier för låg) och sälja dyrt.
Xhedgefonder Xpersonligt Xpensionssparande