Nu börjar det kännas som år 2000

Aktiefonderna har redan stigit 13 procent hittills i år. Att pricka börstoppar är väldigt svårt, men allt mer talar för att det nu är ett bra tillfälle att sälja aktier. Vändpunkten kan visa sig vara att Fed nu signalerat högre räntor i USA.

Jonas Lindmark 2015-03-26 | 16:44
Facebook Twitter LinkedIn

Rysslandsfonder och bioteknikfonder är i topp när det gäller avkastning hittills i år. I snitt har de aktiefonder som säljs i Sverige stigit 13 procent sedan årsskiftet, trots att bara knappt första kvartalet har passerat. Så är det dags att ta hem vinster och vara nöjd med årets uppgång?

 

Delvis är den branta uppgången en illusion som beror på att svenska kronan har försvagats och dollarn stärkts så kraftigt det senaste året. När en amerikan betraktar Stockholmsbörsens utveckling det senaste året så är utvecklingen omräknat till dollar faktiskt att svenska aktier idag är lite billigare än våren 2014. MSCI Sweden i USA-dollar är 2 procent lägre än för ett år sedan.

 

Men de två största börserna i New York och Tokyo har stigit mycket mer, och särskilt aktier i branscher som normalt är stabila. Läkemedelsfonderna har i snitt stigit 62 procent det senaste året (mer om detta i ”Lägre krav kan ge åksjuka”) och de senaste veckorna har jag sett många exempel på tänkesätt och framtidsförhoppningar som liknar de jag minns under perioden närmast före och efter IT-bubblan år 2000. Jag säger inte därmed att värdering av aktier generellt är lika hög (det är den inte), men jag ser samma överdrivna optimism blandad med välgrundade varningar.

 

Även optimister bekymrade

 

Kommentatorer som normalt brukar vara optimister eller åtminstone tala sig varma för aktier som placeringar på lång sikt, de är idag bekymrade. Förra veckan skrev Peter Malmqvist i både Aktiespararen och Svenska Dagbladet och varnade att Stockholmsbörsen är högt värderad och att det blir börsras när räntorna stiger. Claes Hemberg på Avanza har enligt DI skrivit till bankens unga kunder och varnat för att oljeaktier kan ge stora förluster om oljepriserna inte återhämtar sig. Även de fondförvaltare jag träffat de senaste veckorna är bekymrade. Men vad några svenskar tycker har nog försumbar effekt på den globala aktiemarknaden.

 

Inte heller läser tillräckligt många det ökade antalet nya böcker om aktier och strategier på börsen. Den senaste kom den här veckan: ”Börsens psykologi” av Lars-Erik Boström som påpekar att väldigt många placerare luras av sina känslor och gör affärer vid fel tillfällen. Jag tycker att det just nu verkar vara ett bra tillfälle att köpa en bok som argumenterar för att det är dags att sälja aktier när överdriven optimism har förstärkt en lång börsuppgång. Fast den positiva psykologin är starkt och kan driva på aktiekurserna ytterligare uppåt.

 

Förra veckan fick vi dock en tydlig vändpunkt, när den amerikanska centralbanken Federal Reserv (Fed) genom att ta bort ordet ”patient” ur sitt uttalande efter marsmötet tydligt signalerade att högre räntor kommer i USA senare i år. Arbetslösheten där har fallit under 6 procent och även om inflationen fortfarande är väldigt låg (delvis tack vare engångsfaktorer som fallande energipriser och starkare dollar) så vill Fed troligen passa på medan den ekonomiska tillväxten är hyfsat hög. Den första räntehöjningen på nio år ger en inbromsning, men skapar också utrymme för att kunna stimulera nästa gång ekonomin får problem.

 

Bra tillfälle sälja aktier

 

Av erfarenhet från börsuppgångarna 1997-1999 och 2005-2007 vet jag att det är svårt att pricka vändpunkten och att jag tidigare har hoppat av långt i förväg. Lita alltså inte på att jag prickar rätt denna gång heller.

 

Däremot har jag återkommande lyckats minska andelen aktier under perioder då aktier varit högt värderade och köpa tillbaka dem billigare i samband med börsras. Nu har den börsuppgång som började 2009 pågått i sex år och jag känner mig övertygad om att det nu är ett bra säljtillfälle, för att det kommer tillfällen under de närmaste 2-3 åren då aktiefonder generellt är billigare än idag.

 

Nästa vecka kommer jag därför att uppdatera fondfördelningen i min tjänstepension och skriva om vilka fonder som jag tycker passar bäst i ett långsiktigt sparande med låg risk. Skulle världsindex i dollar stiga en bit till så kommer jag även under april att ändra fördelning i Morningstars PPM-portföljer.


Xpersonligt Xköptips

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar