I tisdags deltog jag när Per H Börjesson, Spiltans VD, bjöd på seminariet ”Mina bästa råd till en 60-åring”. Jag fick chansen att summera vad jag tror är viktigt för att fortsätta må bra och hinna göra det du verkligen vill innan livet tar slut. Fler kanske är intresserade av dessa tankar, så jag summerar dem i veckans krönika.
Den största risken tror jag är att vi slösar tid på mängder av ”måste…” som egentligen inte är till glädje för någon. Och vi har alla brist på tid. Många har läst ”Tio tankar om tid” av Bodil Jönsson, men jag tycker att hennes sammanfattning som kom 2006 med titeln ”Guld” är bäst. Den boken ger kärnfullt tips om hur vi kan minska stressen och använda vår tid bättre.
En orsak till tidsbrist är att vi under livet samlar på oss mycket mer ägodelar än vi egentligen behöver och har glädje av. Orsaken till det är att vi människor har en medfödd instinkt att jämföra oss med andra, att avgöra om vi är nöjda genom att jämföra det vi har med det andra har. Ökade skillnader i inkomst gör att medelklassen därför lägger allt mer pengar på synlig konsumtion som bostäder, bilar och kläder. Och effekten blir att vi behöver lägga mer tid på att tjäna tillräckligt med pengar, samt att ta hand om både våra statussymboler och alla andra prylar som hör till (mer om detta i ”Se illusionen i statusmarkörer”, länk ovan till höger).
52 veckors semester
Men när du fyller 60 år är det dags att fokusera på det du verkligen vill göra, utan stress. Även om du har tänkt fortsätta jobba till framåt 70, så är det dags att börja planera för livet som pensionär. En rolig och tänkvärd liten bok om detta är ”Handbok för glada gubbar” av Dag Sebastian Ahlander, som ger 109 råd för att lyckas nå livets höjdpunkt. Hans första råd är att börja planera din pensionering redan vid 60.
Jag tycker det verkar rimligt. Min fru och jag börjar planera våra semesterresor nästan ett år i förväg: Vart ska vi åka? Köpa biljetter. Var ska vi bo? Läsa på och bestämma vad vi vill se och uppleva.
Att bli pensionär innebär att få 52 veckors betald semester, varje år resten av livet, det kräver mycket mer eftertanke och planering än en enda semesterresa. För att ta vara på de bästa möjligheterna och hinna välja rätt behöver vi börja planera och förbereda minst 5 år i förväg.
Slippa klippa gräs
En viktig del av planeringen inför livet som pensionär tror jag är att skapa mer tid för det som gör dig lycklig genom att banta din personliga balansräkning. Att göra sig av med onödiga prylar, saker, kläder ger mer tid. Att inte äga gör att du slipper ansvar. Ofta blir det även billigare att hyra än att äga – hyr en stuga i fjällen när du verkligen vill åka dit, hyr en större bil de få gånger du åker på långresa. När mina barn har flyttat hemifrån vill jag flytta till lägenhet, slippa klippa gräs och skotta snö.
I alla åldrar finns anledning att se upp med risktagande och ansvar (se ”Bli inte slav under din egen balansräkning”), men efter 60 tycker jag det är dags att skörda, att omvandla investeringar till mer likvida tillgångar som ger valfrihet och underlättar kreativitet. Framför allt är det dags att sluta jämföra sig med andra. Vi människor är olika, så använd din tid till det som får just dig att må bäst.
Mina senaste tankar om detta finns i ”Flera tankar om lycka” och ”Den svåra konsten att bli nöjd” (länkar ovan till höger).
Xböcker Xlycka Xpersonligt Xköptips