Börsnedgången den senaste veckan är stor, särskilt i Europa. Extra tydlig är nedgången bland Sverigefonderna, som i går kväll var tillbaka på noll i genomsnitt räknat sedan årsskiftet.
Ändå har de klarat sig bättre än vanliga börsindex som OMXS, vilket beror på att aktiefonderna har hjälp av aktieutdelningar. Per 30 september var Sverigefondernas uppgång i snitt 8 procent, men på drygt två veckor har hela den värdeökningen raderats ut.
Det är svårt att säkert peka ut de största orsakerna. Ingen vet säkert vad som avgör inuti miljoner människors huvuden. Och hur stor del utlänningar finns bland säljarna? Dessutom är det lika många aktier som köps och säljs, så det finns fortfarande gott om köpare. Men fallande aktiekurser betyder att köparna har blivit mer avvaktande, medan fler säljare har bråttom.
Jag tror inte att det är det svenska valet eller den nya svenska regeringen som avgjort. Nedgången i resten av Europa är lika stor och även tillväxtmarknaderna är nästan lika drabbade, av de stora ländernas börser har bara Indien och USA stått emot.
Amerikaner mer negativa
Mitt intryck från brittiska och amerikanska tidningar är att många investerare i USA de senaste tre månaderna har ändrat inställning till Europa, vilket har dragit med sig Sverige nedåt. Negativa nyheter som till exempel lägre tillväxt i Tyskland, stort budgetunderskott i Frankrike och ökad statsskuld i Italien verkar ha skapat en hotbild att eurosamarbetet åter är i fara. Trots att Sverige inte alls har dessa problem (BNP steg andra kvartalet, vi använder inte euro och statsfinanserna är starka), så har många svenska börsföretag en stor del av sin försäljning ute i Europa och deras ökade risker drar med sig hela Stockholmsbörsen nedåt.
Nedgången räknat i USA-dollar är nu nära en kritisk gräns, sedan föregående topp som var 15 maj har Sverigeindex med utdelningar fram till igår kväll backat 17 procent. Och när detta skrivs ytterligare minus 1,5 procent idag. En nedgång på mer än 20 procent räknas i USA som definitionen på en ”bear market”, ett begrepp som ofta brukar översättas till svenska med det mer dramatiska ordet ”börskrasch”.
Skillnaden syns tydligt om du klickar in på valfri Sverigefond, väljer sidan ”Diagram” och tidsperiod 1 år. Byt sedan valuta i inställningarna från SEK till USD, samt välj igen 1 år. Först syns att från svensk synpunkt började börsnedgången för en månad sedan och de flesta Sverigefonder är när detta skrivs på svagt plus jämfört med för ett år sedan. Men efter bytet av valuta syns att ur amerikansk synvinkel passerade Stockholmsbörsen toppen redan i april och nedgången sedan dess är dubbelt så stor.
Svenska kronan har fallit 11 procent mot USA-dollarn det senaste året och hela den nedgången har skett sedan i april. Därför har Stockholmsbörsen backat 11 procent extra räknat i dollar.
Överdrivet, som så ofta förr
En börsnedgång på nästan 20 procent verkar överdrivet, sett i förhållande till de senaste månadernas nyheter. Det motsvarar tre års normal avkastning. Fast börsuppgången under tre år dessförinnan var brant, så kanske har många placerare under sommaren bestämt sig för att värderingen blivit för hög.
Att spå hur långt och länge den nuvarande börsnedgången fortsätter är svårt, men min gissning är att den ändrade amerikanska synen på Europa kommer att bestå åtminstone resten av 2014 och några veckor in på nästa år. Sedan kommer rapporter och statistik från fjärde kvartalet som kan ändra eller förstärka bilden. Historiskt har börsnedgångar ofta fortsatt orimligt länge och med facit i hand har de förr nästan alltid blivit alldeles för stora.
Att försöka pricka exakt rätt tillfälle att köpa vore att be om dåliga odds. Men det räcker att köpa billigt för att göra en bra affär. Om den nuvarande nedgången för Stockholmsbörsen i dollar fortsätt mer än 10 procent till, så tycker jag att det skulle ge ett bra köptillfälle.
Xköptillfälle Xköptips Xvaluta