Efter förra veckans krönika fick jag många brev, så uppenbart är intresset stort att få mer information och tips inför pensioneringen. Därför ägnar jag veckans krönika åt att fördjupa.
Senaste numret av tidningen Privata Affärer är ett bra exempel på att mer information behövs. Den stora rubriken på framsidan är ”Så blir du lurad på din pension”, men inne i tidningen handlar texterna som vanligt om valet av pensionssparande och risken för höga avgifter under spartiden. Rådgivarnas fula knep är enligt tidningen (1) att de tar stor startbonus, (2) att de rekommenderar sina egna dyra fonder, (3) eller andras dyra fonder, samt (4) att de ”rullar beståndet”, vilket betyder att de med tre-fyra års mellanrum kontaktar kunderna och övertalar dem att byta pensionsförsäkring så att de får ny startbonus. Men inget står om smart pensionering och reglerna för utbetalningar av pension.
Nils Bacos
Per H Börjesson, VD för Investment AB Spiltan, har skrivit flera böcker om sparande och en av dem som kom för några år sedan heter ”Så här får du ett rikt liv som pensionär. Sluta pensionsspara”. Även den boken handlar främst om sparande, nackdelen med höga avgifter, men även om det svenska pensionssystemet. I slutet finns ett kapitel med rubriken ”Så här tar man ut sin pension” där han generöst rekommenderar en annan författare: Nils Bacos.
Nils Bacos skrev för några år sedan boken ”Maximera din pension. Planera pensionsuttagen” men en konkret och detaljerad genomgång av reglerna. Förra året uppdaterade han detta och skrev två nya böcker, dels ”Bli inte blåst på pensionen” som går igenom vad som är viktigt att tänka på för att göra rätt val.
Men framför allt boken ”Planera pensionsuttaget rätt” som systematiskt går igenom steg för steg det du behöver veta för att inte i onödan få en låg pension. Det är en torr och tråkig bok, men för dig som snart ska börja ta ut ur ditt pensionssparande är ordning och reda bra. Nils Bacos böcker finns på en egen sajt, Maximeradinpension.se (länk ovan till höger).
Första steget
Fast det är främst om du har haft arbetsgivare inom flera avtalsområden eller är egen företagare som det kan vara krångligt att välja rätt. Innan du tar kontakt med andra rådgivare, så är första steget att prata med de ansvariga där du jobbar. Nästa steg kan vara att kontrollera reglerna hos de som kommer att betala ut din pension, till exempel Collectum, Fora eller SPV. Även facket har informatörer som borde kunna hjälpa till.
Om du har pratat med dessa och försökt samla in all information, samt kanske även läst Nils Bacos bok, men ändå inte tycker att du är säker på vad som är bäst, ja då tycker jag att det borde vara värt att betala för att få en genomgång av en oberoende rådgivare (se förra veckans krönika ”Sverige behöver fler pensioneringsrådgivare”).
Xböcker Xköptips Xpensioneringsplan Xpensionssparande Xrådgivare