Fortsatt försiktiga PPM-portföljer

De korta tvära kasten på aktiemarknaden enskilda veckor är ointressanta för pensionssparare, men efter två år med hög avkastning behövs utrymme för besvikelser och ökad riskspridning. Morningstars PPM-test ökar därför andelen Asien ytterligare.

Jonas Lindmark 2014-02-19 | 15:41
Facebook Twitter LinkedIn

Imorgon torsdag är sista dagen att logga in med personlig kod på Pensionsmyndighetens sajt, istället kommer en ny pinkod för pensionsprognos i det orangea kuvertet. För läsare som vill använda den gamla inloggningen en sista gång har jag idag uppdaterat de sex portföljerna i Morningstars PPM-test.


Bakgrunden är att både 2012 och 2013 var avkastningen hög från aktier globalt. Ändå har BNP-tillväxten och börsföretagens vinster inte förbättrats särskilt mycket. Didner & Gerge Fonders årsberättelse som kom den här veckan innehåller en kärnfull formulering om börsutvecklingen förra året: ”Om 2013 var året då börsen stimulerades av att besvikelser uteblev så måste 2014 bli året då förväntningarna börjar infrias.”


Byta från USA till Asien


Sedan den förra uppdateringen av PPM-portföljerna den 6 november har börserna fortsatt upp, världsindex har stigit 3 procent i kronor. Det är dock lite jämfört med de stora pendlingar som skett de senaste tio åren och inget avgörande har heller hänt som ändrar min analys. Svackan i slutet på januari och den branta återhämtningen förra veckan tycker jag visar en ökad nervositet inför 2014, men också en styrka i efterfrågan på aktier. Min slutsats i november var att det är dags att flytta pengar från USA till Asien, och det håller jag fast vid. En ökad andel Asien ger bättre balans totalt sett för att hantera oväntade besvikelser.


Ändringarna blir denna gång ganska små eftersom världsindex rört sig så pass lite och jag är i de flesta fall är nöjd med de fonder jag valt i respektive kategori. Visst skulle jag göra ändringar om PPM ändrade reglerna så att man fick välja fler än fem fonder och om det i urvalet tillkom några av de kategorier som nu helt saknas, till exempel Spanienfonder. Eller en Medelhavsfond, en kategori som fanns på 1990-talet men nu verkar utdöd.


Försiktig


Det aktiva alternativet med hög risk, portfölj 6 (som mina egna PPM-pengar följer), är fortsatt ganska försiktig även om aktieandelen är oförändrat hög. Efter över två år med stark börsutveckling har risken att oväntade dåliga nyheter ger ett rejält minus i årsavkastning ökat.


Skillnaden jämfört med för ett år sedan är att mycket mer optimistiska förväntningar nu är inbakade i aktiekurserna. Den starka stimulansen från centralbanker och låg risk för ökad inflation gör samtidigt att aktier är attraktiva placeringar för alla investerare som försöker få en rimlig värdeökning. Lågriskportföljerna byter till en ny räntefond, eftersom jag är imponerad av den avkastning som Spiltan lyckats åstadkomma utan att ta någon märkbar ränterisk.


Den exakta fördelningen fonder i portföljerna finns som vanligt både i PPM-testet och i en separat artikel (länkar ovan till höger). Diagram som visar hur portföljerna har utvecklats de senaste 13 åren finns på sidan Guide / PPM / Läs mer om PPM-portföljerna.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar