AP7 Aktiefond är en av vinnarna hittills 2013, med en värdeökning på 33,6 procent fram till 20 november. "Icke-väljarnas" aktiefond är i år nummer 19 av 843 PPM-fonder och bland svenskregistrerade aktiefonder är det bara 4 procent som har utvecklats bättre sedan årsskiftet.
Även sett över de senaste tre åren är positionen lika starkt, vilket beror på att Sjunde AP-fonden skapat en hävstång som ger 50 procent extra utöver världsindex och på att så många andra aktiefonder placerar mer på tillväxtmarknader (som haft tre dåliga år). 2011 gjorde hävstången att AP7 Aktiefond föll mer än snittet bland globalfonder, men tillväxtmarknaderna rasade dubbelt så mycket.
Efter börsraset i augusti 2011 tog jag med AP7 Aktiefond i tre av Morningstars PPM-portföljer. Det visade sig vara en bra placering. Men i februari i år var jag skeptisk till att tillväxten i världsekonomin skulle ta fart, och bytte till aktiefonder utan hävstång i de aktiva portföljerna. Hittills har det varit fel, men nu tycker jag att aktiemarknadens optimism verkar överdriven och att risken för rekyl har ökat.
Alltid 150 procent?
Men ett vanligt råd de senaste 20 åren har varit att långsiktiga investerare alltid ska vara 100 procent investerade i aktiefonder, eftersom aktier historiskt har skapat högre avkastning än räntebärande. AP7 tar detta ett steg längre med 50 procent hävstång, som borde överträffa de flesta aktiefonder på lång sikt så länge aktier fortsätter ge betalt för risktagandet.
Jag påpekade redan för tre år sedan i ”Svårare att klå AP7 framöver” (länk ovan till höger) att hävstången gör det svårare för mig och andra fondväljare att lyckas bättre än icke-väljarnas alternativ. Men de branta börsrasen 2002 och 2008 visade faran med hög risk, de som förlorar extra under nedgångar har svårt att ta igen stora börsras. Och tvärtom kan den som bytt till en försiktigare portfölj nära en börstopp tjäna väldigt mycket under ett så brant ras. Framgången för min portfölj 6 i Morningstars PPM-test beror främst just på detta, att den haft låg andel aktiefonder under de värsta börsnedgångarna.
Kritik från revisorer
AP7 Aktiefond är aktuell den här veckan eftersom Riksrevisionen har riktat kritik mot förvaltningen. Delvis bygger kritiken på missuppfattningar, som att AP7 skulle kunna tala om hur mycket aktiemarknaden kommer att stiga på lång sikt. Det vet ingen.
Men Riksrevisionen har helt rätt att AP7 är sämre än vanliga fondbolag på att informera. När jag försöker hitta konkreta fakta på AP7:s sajt så blir jag besviken, för där saknas mycket av den information som fondbolag normalt ger potentiella kunder.
Innehaven i AP7 Aktiefond finns bara i en lång osorterad lista. Jag kan inte hitta någon information om t ex hur stor del av AP7 Aktiefond som är placerad på tillväxtmarknader som Brasilien, Indien, Kina och Ryssland. Det enda som står är att fonden ger ”avkastningen på aktiemarknaden som helhet”.
Varför bara för journalister?
Ett av Riksrevisionens krav är bättre information om hävstången, hur den har förändrats och effekten på avkastningen enskilda år. Det enda jag hittar på sajten är att ”Information om hävstångens nivå lämnas i samband med hel- och halvårsrapporter. Däremellan lämnas ingen ytterligare information då det kan försämra affärsmöjligheterna.”
För att hitta fondernas årsredovisning måste man klicka in under ”Press & Medier” trots att vanliga kunder borde vara minst lika intresserade av konkreta fakta om journalister. Årsredovisningen är dessutom betydligt sämre än vanliga fondbolags årsrapporter, särskilt när det gäller struktur och att visualisera med diagram.
I halvårsrapporten 2013 finns bara en upprepning att hävstången normalt ska motsvara 50 procent av fondkapitalet, samt denna precisering: ”Via taktisk allokering kan avsteg från hävstångens normalnivå ske genom att storleken på hävstången tillåts variera inom intervallet 38-62%.”
Hur stor rekyl?
Men hur stor blir den extra rekylen om det kommer ett plötsligt börsras? Jag tycker att spararnas behov av att få information om sin risknivå ska vägas mot den hypotetiska risken att ”försämra affärsmöjligheterna”. Självklart ska AP7 inte i förväg berätta om planer att ändra hävstången. Men att berätta i efterhand, t ex med 15 dagars fördröjning, kan rimligen inte skada avkastningen.
Den verkliga risken, som det verkar mer troligt att VD Richard Gröttheim bryr sig om, är att media granskar hur hävstången har ändrats och påpekar misstag. Den risken tycker jag att 3 miljoner sparare har rätt att kräva att han tar.