Många svenskar har valt rätt

Visst går det att hitta framtida vinnare, även om de inte fortsätter att vara i topp varje år. Sverigefonder och Didner & Gerge är bra exempel på att svenska folket faktiskt klarar av att välja rätt fonder.

Jonas Lindmark 2013-08-15 | 16:42
Facebook Twitter LinkedIn

Backa fem år, till augusti 2008. Då visste vi att fallande bostadspriser skulle ge en lågkonjunktur i USA, men inte hur allvarlig finanskrisen skulle bli och att den skulle slå så hårt även i Europa. Redan då hade de flesta aktiefonder backat ungefär 20 procent sedan årsskiftet.


En månad senare, den 15 september, begärdes den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers i konkurs. Aktiekurserna föll allt brantare de följande veckorna.


Nu fem år senare är det intressant att se om reaktionerna på Lehman Brothers konkurs och den fördjupade finanskrisen var korrekt. Helt klart syns idag att det fortsatta börsraset på Stockholmsbörsen var överdrivet, för räknat från nivån 31 juli 2008 har Sverigefondernas avkastning de följande fem åren varit bra. Morningstars fondindex ”Sverige, Rena” har stigit i snitt 62 procent på fem år, eller dryg 10 procent per år. Fondindex för USA-fonder har stigit 44 procent, vilket åtminstone ger en rimlig kompensation för risktagandet. Däremot har avkastning varit dålig från både Europafonder (i snitt 15 procent) och tillväxtmarknadsfonder (+5%) sedan sommaren 2008, så fortsatta börsras där var mer befogade.


Det går förstås inte att skylla alla fallande aktiekurser på finanskrisen. Till exempel är Rysslandsfonderna de stora förlorarna de senaste fem åren (-30%), men det är troligen snarare inhemska problem som sänkt Moskvabörsen.


Sverigefonder har fördel


Det viktiga är istället att försöka hitta hållbara mönster i fondernas prestationer. Ett sådant mönster är att Sverigefonder återkommande presterar bra långsiktig avkastning, eftersom de flesta börsföretag som är noterade på Stockholmsbörsen levererar bra resultat. Vissa år blir stora besvikelser, när förväntningarna har blivit för högt uppdrivna, men in snitt har fördelen historiskt sett varit tydlig.


En rimlig förklaring är att svenska företagsledare har varit bättre än snittet på att skapa värde för aktieägarna. Och jag tycker att det verkar vara en fördel som finns kvar även i framtiden. Desto bättre att Sverigefonder fortsätter att vara populärast bland svenska fondsparare, med 29 procent av sparandet i aktiefonder.


En annan typ av mönster som ibland är så tydligt att det ger hållbara prognoser är de enskilda förvaltarnas prestationer. Ett exempel är att Didner & Gerge nu upprepat sin prestation från år 2000 att vara bästa Sverigefond de senaste fem åren. Just nu är denna fond även bäst bland alla över 800 PPM-fonder de senaste fem åren. Mer om detta i dagens marknadskommentar (”Ännu ett starkt år”, länk ovan till höger).


Tänkvärt är att vid det första PPM-valet hösten 2000 var Didner & Gerge den mest valda Sverigefonden. 10,7 procent av de aktiva väljarna hade med fonden bland maximalt fem val på sin valblankett. Troligen berodde det främst på att avkastning även då var högst bland Sverigefonder föregående 5 år.


Lita på stabila prestationer


Men är detta bevis för ett samband mellan historia och framtid, eller en slump?


Sedan PPM startade har det även varit en period på fyra år 2003-2006 då Didner & Gerge lyckades medelmåttigt, även om bara 2006 var ett tydligt misslyckande jämfört med konkurrenterna. Dessutom är det en ganska liten andel Sverigefonder som har så fria förvaltare, och bara de förvaltare som är fria att avvika mycket från fördelningen i jämförelseindex har möjlighet att prestera en avkastning som avviker så mycket att de blir allra bäst (eller sämst).


Så vad säger en stark 5-årsperiod om framtiden? Avgörande är hur stabil prestationen är, för att vara värd att lita på ska förvaltningen helst aldrig vara sämre än snittet något enskilt år. Här har Didner & Gerge bara två plumpar i protokollet (2006 och 2008) efter snart tjugo år.


Från starten hösten 2000 hade jag i över åtta år med Didner & Gerge Aktiefond Sverige i Morningstars PPM-portföljer, men i början av 2009 bytte jag ut den (mot Lannebo Småbolag och Davegårdh Sverige). Med facit i hand hade det varit bättre att göra som många PPM-sparare och inte byta. Istället dröjde det till i början av 2013 innan 5-årsresultatet åter var så bra att jag åter valde Didner & Gerge.


Även bland övriga förvaltare av Sverigefonder finns flera som återkommande fått utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare” av Dagens Industri och Morningstar. Lärdomen tycker jag är att Sverigefonder har en hållbar långsiktig fördel, samt att det i denna kategori är värt att lita på stjärnförvaltarna. Och det gör många svenskar, Didner & Gerge Aktiefond är den tredje största Sverigefonden med 18 miljarder kronor per 30 juni.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar