Nya rekord för Morningstar

Morningstar växer kraftigt vilket skapar möjligheter att ge nya typer av finansiell information. Det mesta är dock på engelska, så prova Morningstar.com.

Jonas Lindmark 2013-03-07 | 16:39
Facebook Twitter LinkedIn

Trots finanskrisen har Morningstar fortsatt att växa snabbt. Omsättning har ökat från motsvarande 1,3 miljarder kronor under 2004 till 4,4 miljarder under 2012. Antalet anställda runt om i världen har under dessa åtta år ökat från 1000 till 3500.

 

Vi har breddat verksamheten till fler typer av finansiell information. Särskilt skedde det under perioden 2006 till 2009, då Morningstar genomförde tolv förvärv av företag som kompletterade den globala databasen med ny information.

 

Aktien noterades på amerikanska Nasdaq i maj 2005. Sedan dess har aktiekursen stigit från 18 till 69 dollar, vilket motsvarar en snittavkastning på 18 procent per år. Dagens aktiekurs ger ett börsvärde på drygt 20 miljarder kronor. Högst var dock aktiekursen i oktober 2007, efter en brant uppgång den hösten.

 

ETF och aktier

 

Sajten här i Sverige är främst fokuserad på information om fonder. Men i andra länder har Morningstar satsat på att även ge tillgång till jämförelser och analys av andra typer av värdepapper. På engelska finns till exempel information om cirka 1300 ETF som säljs i Europa på den brittiska sajten (länk ovan till höger) och är du intresserad av amerikanska aktier finns väldigt mycket att hämta på USA-sajten.

 

En särskilt intressant beräkning heter ”Market Fair Value” och visar om aktiemarknaden i USA totalt sett är billig eller dyr. Morningstars aktieanalytiker beräknar ett ”fair value” för 1200 börsaktier, som sedan jämförs med nuvarande aktiekurser. Genomsnittet beräknas och visar om amerikanska aktier just nu är övervärderade eller undervärderade i förhållande till vad Morningstar anser att de fundamentalt sett är värda (länk ovan till höger).

 

Beräkningen av ”Market Fair Value” finns ända sedan 2001 och diagrammet ger en tydlig bild att USA-aktier var övervärderade under större delen av tidsperioden från mitten av 2003 till mitten av 2007. När aktiemarknaden föll 2008 blev USA-aktier undervärderade, men mot slutet av 2009 var de åter övervärderade. Efter eurokrisen sommaren 2011 blev de åter kraftigt undervärderade, men efter börsuppgången under förra året så är värderingen nu väldigt nära ”fair”.

 

För få talar svenska

 

Jag började prenumerera på tidningen ”Morningstar Investor” 1993 när jag skrev om fonder i Affärsvärlden och har nu varit med om företagets utveckling under tjugo år. När jag blev anställd i augusti 2000 fanns bara verksamhet i fem länder – nu har vi kontor i 28 länder och hemsidor på internet i ännu fler.

 

Det är roligare att jobba i ett företag som växer. Nya människor och nya möjligheter gör arbetet mer varierat. Även du som använder denna sajt tror jag har glädje av tillväxten, eftersom den skapar möjligheter att ge nya typer av information.

 

Ett problem för oss i Sverige är dock att vår befolkning är ganska liten. Jämfört med många andra språk så vill ganska få människor ha information på svenska, vilket minskar möjligheterna att erbjuda alla de tjänster som finns i USA. Till exempel har jag länge hoppats att vi skulle börja publicera granskningar av enskilda fonder även på svenska (till exemepl 2004 ”Inom 5 år har vi fondanalys”, länk ovan till höger). Men fortfarande verkar efterfrågan vara för svag här i Sverige.


Xmorningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar