Försiktigare PPM-portföljer eftersom tillväxten är låg

Börsuppgången de senaste tre månaderna ger ett bra tillfälle att flytta tyngdpunkten i Morningstars PPM-portföljer. Mindre Asien och Sverige, mer USA och Balkan.

Jonas Lindmark 2013-02-14 | 15:14
Facebook Twitter LinkedIn

Ett klassiskt sätt att öka avkastningen från långsiktigt sparande när aktiemarknaden svänger kraftigt på kort sikt är att några gånger per år justera andelen aktier. Om aktiekurserna senaste kvartalet har stigit väldigt kraftigt så flyttas en del till räntefonder, och tvärt om. Detta enkla sätt att köpa billigt och sälja dyrt blev ännu lättare inom PPM för ett par år sedan då AP7 Aktiefond startade och gav en fond som ger ungefär 50 procent extra exponering med globala aktier.


Den största delen av framgången hos de aktiva portföljerna i Morningstars PPM-test beror på just detta, att jag minskat andelen aktiefonder under kraftiga börsuppgångar och sedan passat på att köpa aktiefonder under börsrasen. Det är väldigt svårt att pricka exakt rätt tillfällen att köpa och sälja, men så länge aktiemarknaden svänger kraftigt kring en platt trend räcker det att någorlunda ha koll på om aktiemarknaden står högt eller lågt.


Min känsla just nu, efter de senaste tre månadernas branta uppgång är att optimismen för första gången på snart två år har tagit överhanden. Börsuppgången har inte varit särskilt stor ännu, men kontrasten till den dystra konjunkturutvecklingen har ökat. Därför väljer jag nu att flytta fokus till lite säkrare placeringar. Andelen aktier är fortfarande nära 100 procent i portfölj 5 och 6, men jag byter delvis ut de vågade tipsen mot stabilare aktiefonder.


Sex år utan tillväxt


Bakgrunden är att jag är skeptisk till att världsekonomin skulle ta fart uppåt senare i år, som optimisterna hoppas. Visst finns det positiva trendbrott, främst att bostadspriserna i USA vände uppåt under 2012 och att euron ser ut att vara räddad. Men det är något djupt oroande med att det har gått snart sex år sedan finanskrisen startade utan att tillväxten i Europa och USA tagit fart igen. En ny högkonjunktur borde rimligen ha startat under 2010, men istället har vi fått uppleva ytterligare två svaga år.


Även 2013 spår experter som IMF blir ett förlorat år för Europa. De kan ha fel, men vad är det som avgör om ekonomin kan ta rejäl fart i Europa igen, med tillväxt och stigande vinster som skulle motivera en ytterligare börsuppgång?


Som jag nämnde förra veckan så är det svårt att avgöra varför den nuvarande lågkonjunkturen i Europa har blivit så långvarig. Men en både rimlig och oroande förklaring finns i boken ”Animal Spirits” av George Akerlof och Robert Shiller som jag skrev om för ett år sedan (”Tänk själv, följ inte reglerna”, länk ovan till höger). Den här veckan har jag läst boken igen, eftersom jag tror att deras analys är bästa möjliga för att avgöra vad som krävs för att optimismen åter ska väga över och sätta fart på den ekonomiska tillväxten.


De psykologiska faktorer som enligt”Animal Spirits” styr mänskligt tänkande och avgör den ekonomiska utvecklingen är förtroende, rättvisa, korruption, penningillusionen och framgångsberättelser. Att bedöma hur styrkan hos dessa faktorer ändras totalt i världen är väldigt svårt, för människors upplevelser av rättvisan och korruptionen i samhället runt dem är deras egna. Men min känsla är att det tyvärr inte skett några avgörande genombrott på något av dessa områden det senaste året. Det som krävs är framför allt att arbetslösheten tydligt börjar minska.


Mer USA och Balkan


Sveriges största fond, ”icke-väljarnas” pengar i AP7 Aktiefond har tack vare sin utväxling levererat hög avkastning de senaste 18 månaderna. Men nu har risken för en besvikelse ökat och jag byter ut den mot en USA-fond i portfölj 6.


Didner & Gerge återkommer som min favorit bland Sverigeförvaltare, efter de senaste årens starka prestationer. Men i de aktiva portföljerna väljer jag istället Carnegie Strategi eftersom denna fond på ett smart sätt blandar aktier med företagsobligationer. Detaljer om hur jag resonerar kring Sverigefonder finns i gårdagens marknadskommentar ”Dags att minska övervikten”.


Chansningen i de aktiva portföljerna var under förra året asiatiska småbolag, men de har inte alls hängt med uppåt de senaste tre månaderna. Jag byter nu från DNB Asian Small till en annan grupp småbolag som har fallit ännu mer i värde de senaste fem åren: East Capital Balkan. När väl ekonomierna i södra Europa tar fart igen så borde dessa företag få en extra fördel eftersom de även drar nytta av den ökade integrationen mellan EU och de forna Öststaterna.


Alla tips på fonder i portföljerna finns som vanligt både i PPM-testet och i en separat artikel (länkar ovan till höger). Diagram som visar hur portföljerna har utvecklats de senaste 12 åren finns på sidan Guide / PPM / Läs mer om PPM-portföljerna.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar