Tio år sedan botten efter IT-bubblan

Det finns inte någon helt rättvis startpunkt för jämförelser av fondernas avkastning. Men just nu ger både 5 år och 10 år extremvärden.

Jonas Lindmark 2012-10-03 | 15:43
Facebook Twitter LinkedIn

Nästa vecka har det gått exakt tio år sedan Stockholmsbörsen nådde botten efter att IT-bubblan sprack. Från toppen i mars 2000 ned till botten 9 oktober 2002 föll Sverigefonderna i snitt nästan 70 procent och svenska folkets favorit Ericsson rasade ännu mycket mer.


Därmed har 10-årsavkastningarna nu fått en fin startpunkt och det är gott om aktiefonder som har stigit mer än 100 procent de senaste tio åren. Det kommer nog att bli vanligare att fondbolagen i sin reklam fokuserar på resultaten under 10 år den närmaste tiden, eftersom avkastningen fem år bakåt just nu har startpunkten nära börstoppen hösten 2007 och i de flesta fall är negativ.


Både Sverigefonder och tillväxtmarknadsfonder kan just nu ofta uppvisa avkastningar över 200 procent om startpunkten är för tio år sedan. Men hela den avkastningen uppkom i de flest fall de första fem åren, sedan blossade finanskrisen upp och få fonder har hämtat sig. Det gäller även Ericssons aktiekurs, som återhämtade sig rejält under 2003 och 2004, men åter rasade hösten 2007.


Jämför med andra fonder


Fondsparare tjänar därför på att vara försiktiga med att dra slutsatser om framtiden baserat på avkastningar i absoluta tal. När kunderna har satt in pengar i en aktiefond med en viss inriktning, så måste förvaltaren köpa denna typ av aktier. Därför är det inte förvaltarens eller fondbolagets fel om den marknaden faller. Och det är inte heller deras förtjänst om marknaden stiger kraftigt.


Istället är det bättre att dra slutsatserna baserat på hur förvaltaren har lyckats jämfört med andra fonder med samma inriktning. Fondbetyg som till exempel Morningstar Rating sätts därför enbart inom en kategori med andra liknande fonder, inte alls baserat på avkastningen i absoluta tal. Många fondsparare tycker det är konstigt att fonder som har förlorat pengar kan få högsta betyg 5 stjärnor, men så länge resultatet är klart mindre dåligt än de flesta andra fonder i samma kategori så är det ett bra resultat.


Många sparare vill hellre anlita förvaltare som fokuserar på att inte förlora pengar oavsett hur aktiemarknaden utvecklar sig. Då måste fonden ha betydligt friare placeringsregler än en aktiefond och dessa fonder som ger extra stor frihet åt förvaltaren brukar kallas ”hedgefonder”. Dock finns det även fonder med betydligt smalare inriktning som också kallas ”hedge”, så kolla mer exakt vilken typ av förvaltning som fonden har innan du sätter in några pengar.


Rättvis startpunkt


En annan effekt av att IT-bubblan har försvunnit ur 10-årsjämförelserna är att det blivit lättare att genomskåda de som vill framställa aktiefonder som ett dåligt sparalternativ. De som väljer jämförelser med början av år 2000 som startpunkt trots att det gått över tio år sedan dess, de gör det rimligen just för att behålla den negativa inverkan som börsraset 2001 och 2002 hade på värdeutvecklingen.


Mer rättvist är att välja en startpunkt när aktiekurserna är ungefär mitt emellan en topp och en botten i börsutvecklingen. Fast någon helt rättvis startpunkt finns inte, olika fondtyper har sina egna starka perioder. Därför är det klokt att granska flera tidsperioder vid jämförelser mellan fonder.


Xavkastning Xfondreklam

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar