Morningstar räknar ut fondindex som mäter den genomsnittliga utvecklingen för olika typer av fonder (finns under ”Verktyg” i huvudmenyn). Totalt för aktiefonder nådde index en topp år 2000, följt av ett brant ras och sedan ny högre topp hösten 2007. Ett nytt ras kom 2008 och en tvär återhämtning 2009, följt av en ganska platt utveckling de senaste tre åren.
Frågan nu är var utvecklingen är på väg framöver. Kommer de senaste årens tvära svängningar kring en platt trend att fortsätta? Dyker det upp en ny kris? Eller tar aktiekurserna snart fart upp mot en ny topp?
Ett sätt att försöka spå utvecklingen framöver är att granska trenderna för produktion, vinster och priser i världsekonomin. Då är basen för analysen en stor mängd statistik och konkreta fakta om länder och företag. Tyvärr ger det dåligt underlag för att spå börsutvecklingen.
Optimister eller pessimister
Robert Shiller har ett helt annat perspektiv, som jag skrev om i januari i ”Tänk själv, följ inte reglerna”. Enligt honom är det hur människor tänker som avgör, om vi tror på en positiv framtid och vågar satsa – eller inte.
Frågan om människor generellt verkar vara optimister eller pessimister har i många år varit avgörande för vilken andel aktiesparande jag har rekommenderat, till exempel i mitt resonemang om ”bastrenden” för aktiekurser. Efter raset i augusti 2011 när eurokrisen tog fart är senaste tillfället då jag drog slutsatsen att pessimismen var överdriven. I år är mitt intryck att attityderna har blivit mer balanserade, men det är långt kvar till en överdriven optimism.
Men någon gång kommer optimismen tillbaka igen, även om efterverkningarna av finanskrisen har visat sig väldigt sega att hantera. Dagens extremt låga räntor runt om i världen kommer till slut att locka fram ökad konsumtion och ökade investeringar, följt av stigande vinster och optimistiska prognoser. Det ser ut att dröja några år, men till slut tar optimismen tydligt överhanden igen, precis som år 2000 och år 2007.
Visst finns det mörka risker. Hot som upptrappningen av konflikten mellan Kina och Japan, ökade militärutgifter i Ryssland, förberedelser för att bygga atombomber i Iran, politisk låsning kring statsbudgeten i Washington och förslag om att spräcka eurosamarbetet. Så återkomsten kan fördröjas, men det verkar ändå större chans att optimismen är på väg att få en tydlig majoritet igen. Eller med andra ord, jag tror att det kommer en ny topp innan nästa botten.
Tålamod
Därför håller jag fast vid att långsiktiga sparare ska satsa fullt ut på aktiefonder och vikta ned sparande med lägre risk, som hedgefonder och räntefonder. Dock är det inget särskilt bra köpläge just nu, vi hade bättre tillfällen att öka andelen aktier kring årsskiftet 2008/2009 och efter raset under augusti förra året. Men nu gäller det att bita sig fast och ha tålamod, för att vara med och tjäna på uppgången nästa gång optimisterna tar makten på aktiemarknaden.