Tålamod, bättre köptillfälle kommer

Svängningarna kring en platt trend fortsätter rimligen, så det krävs tålamod för att hålla fast vid de långsiktiga vinnarna. Och nu när värderingen är rimlig gäller det att orka vänta på ett bättre tillfälle.

Jonas Lindmark 2012-08-23 | 14:19
Facebook Twitter LinkedIn

Den här veckan hade jag tänkt uppdatera Morningstars förslag på PPM-portföljer, eftersom flera läsare har frågat. Men efter att ha letat bättre placeringar ett par dagar, så är min slutsats att jag fortfarande är nöjd med portföljerna jag valde i april.


Världens aktiemarknader har legat på en rimlig nivå det senaste halvåret, aktier är varken uppenbart billiga eller dyra. Värderingen av de rapporterade vinsterna första halvåret är ganska låg, särskilt i relation till dagens extremt låga räntor. Men den svaga ekonomiska utvecklingen i Europa och hotet om sämre tider i USA efter nyår gör att vi nog måste acceptera fallande vinster det närmaste året. Därmed finns varken anledning att skynda sig att köpa eller skynda sig att sälja.


Världsindex har också legat nästan platt sedan den förra uppdateringen 18 april, åtminstone räknat i svenska kronor. Dessutom får man bara välja 5 fonder hos Pensionsmyndigheten, så det är omöjligt att komplettera med ”kryddor”.


Min tröst är att premiepensionen för de flesta är ett extremt långsiktigt sparande, så det räcker gott att göra uppdateringar 3-4 gånger per år och i snitt överträffa världsindex med en procentenhet per gång för att nå ett bra slutresultat om 20-30 år.


Kast och rekyl


Nästa tvära rörelse på den globala aktiemarknaden kan bli uppåt eller nedåt, båda alternativen verkar ungefär lika sannolika. Men ingendera rörelsen tror jag blir början på en långvarig trend, utan tvärtom följs de rimligen av rekyl. Orsaken är att det behövs minst ett år innan vi har facit och slipper den nuvarande osäkerheten om den ekonomiska politiken i Europa och USA. Under tiden fortsätter rimligen de tvära svängningarna kring en platt trend. Därför passar de nuvarande balanserade portföljerna bra, för att försöka dra nytta av den första rörelsen genom att sedan gå mot strömmen.


Tålamod behövs även för att hålla fast vid stjärnförvaltarna. När börserna gör tvära kast kring en platt trend så är det omöjligt även för de bästa förvaltarna att lyckas jämt. Fast det är fortfarande de långsiktiga resultaten som är avgörande, när sparandet är minst lika långsiktigt, så behåll fokus på vilka förvaltare som har lyckats bäst sett över 5 och 10 år.


Strategi och Fidelity


Det som återstår är att justera urvalet fonder med hänsyn till den nya alternativ som dykt upp sedan i april. Jag skulle vilja lägga till gamla HQ Strategi i ett par portföljer, eftersom den nya placeringsinriktningen gör att fonden kombinerar svenska aktier och företagsobligationer på ett ovanligt intelligent sätt (mer om detta i ”Ny smart mix i Carnegie Strategi”, länk ovan till höger). Den här veckan har dessutom Fidelity, en av världens mest resursstarka kapitalförvaltare, äntligen accepterat avgiftsrabatterna hos Pensionsmyndigheten och erbjuder 13 specialiserade fonder som förbättrar valfriheten.


Men både Carnegie Strategi och Fidelity ger fördelar som visar sig gradvis under ett långsiktigt sparande, så det är ingen brådska att byta till dessa fonder. Först väntar jag lite till på en tydlig rörelse hos världsindex.


Xköptillfälle Xppm Xppmportföljerna

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar