Varje sommar brukar jag vaska fram de 12 bästa bland mina krönikor det senaste året. Först rensar jag bort alla som inte längre är aktuella och sedan letar jag fram de jag tror innehåller tips som en normal svensk fondsparare har mest nytta av.
Förra sommaren hann jag dock inte med detta, för när jag i början av augusti kom tillbaka från semestern så hade eurokrisen slagit till med full kraft och jag fokuserade på att försöka hjälpa fondspararna att tänka långsiktigt och passa på att investera i aktiefonder medan kurserna var låga.
Men idén tycker jag fortfarande är bra, för ingen hinner allt och det är bra att ni läs
are får hjälp att sortera fram det mest läsvärda. Idag har jag därför tittat igenom de senaste två årens 78 krönikor och valt ut ett dussin (länkar till artiklarna finns till höger).
För att inte gå vilse bland olika fondtyper är det bra med en inledande överblick av hela din ekonomi. ”Bli inte slav under din egen balansräkning” påpekar att både finansbranschen och resten av samhället tjänar på att du ökar ditt risktagande, men du själv kan tjäna på att istället amortera bolån och låta andra människor ta riskerna. Då ökar du chansen att kunna leva ditt eget liv, istället för att fatta beslut baserat på börsutvecklingen. Tyvärr är det många som använder börsutvecklingen för att spå framtiden, något jag varnar för i ”Låt inte börsen styra din verklighet”. Sparande behövs också och ”Välj ut rätt sparmål” diskuterar att det är större chans att lyckas om du fokuserar på ett mål i taget.
Grundläggande tips om hur du kan använda Morningstars sajt för att välja rätt fonder finns i ”Så hittar du bästa fonden”. När du sedan sparat några år och vill kontrollera om fonden är värd fortsatt förtroende så finns en checklista i ”Fem steg för en snabbkoll”.
Under våren har jag i ett par artiklar argumenterat för att lägga en stor del av det långsiktiga sparandet på Stockholmsbörsen. Dels i ”Fler fördelar för Sverigefonder” som går igenom argumenten för och emot, dels ”Gamla favoriter håller ännu” med en kontroll av vilka förvaltare som återkommande lyckas bättre än snittet.
Intresset för hedgefonder är fortsatt stort, vilket är naturligt efter de senaste årens återkommande börsras. ”Se upp med hedgefonder som tar sneda risker” varnar för att det krävs lång historik för att avgöra hur stora risker förvaltarna tar och mitt senaste köptips finns i ”Nektar svårslagen”.
En tungt vägande nackdel med hedgefonder vid långsiktigt sparande är de höga årsavgifterna. Lägst blir kostnaderna med passivt förvaltade aktiefonder, men även då är det viktigt att undvika onödigt risktagande påpekar jag i ”Välj breda indexfonder”.
”Skriv ett testamente” handlar om att du kan skriva ned viktig information som kan hjälpa dina efterlevande, både att komma överens och att hitta det värdefulla bland dina tillgångar. Det är kanske självklart vilka som ska ärva, men svårare att hitta dyrgriparna.
Vill du har fler tips om läsning så gjorde jag för två år sedan ett försök att vaska fram tips som både ger bättre privatekonomi och ett lyckligare liv. Det blev en summering av vad jag tycker är viktigast att tänka på ur drygt 400 krönikor skrivna under tio år, som finns samlat i ”Om jag skrev en bok om sparande”.