Fler fördelar bland Sverigefonder

Den avgörande fördelen med att spara i Sverigefonder är att det som svensk är lättare att bland dessa hitta förvaltare som har en tydlig fördel.

Jonas Lindmark 2012-06-28 | 15:48
Facebook Twitter LinkedIn

Bland rådgivare är det vanligt med en tumregel att 20 procent av aktiesparandet ska vara svenska aktier, resten utländska. Detta trots att Stockholmsbörsen står för mindre än 1 procent av den globala aktiemarknaden, så ur ett internationellt perspektiv borde 99 procent placeras på börser i andra länder.


En förklaring kan vara att svenska aktier har varit bland vinnarna både de senaste 10, 20 och 30 åren. Alltså hamnar Sverigefonder ofta i topp på olika topplistor och bra historiska resultat lockar ofta till köp. Men enbart att en marknad haft bra utveckling historiskt är inget bra argument för köp, tvärtom är det då stor risk att denna typ av aktier är för högt värderade och att trenden är på väg att vända. De flesta minns nog IT-bubblan år 2000. Färre minns att svenska aktier gav usel avkastning från 1920 till 1980.


Dessutom ger Stockholmsbörsen högre risktagande. Vi svenskar är ändå i de flesta fall kraftigt beroende av svensk ekonomisk utveckling, via bland annat bostadens marknadsvärde och framtida inkomster i kronor, så för att minska risktagandet vore det bättre att placera hela aktiesparandet utomlands. Dessutom är Stockholmsbörsen mer riskabel än snittet, för här finns en ovanligt stor andel företag som är konjunkturkänsliga och ett högt beroende av export till länder vars ekonomi förväntas klara att växa snabbt i framtiden.


Fler fördelar


Men det finns fler starka argument för att välja 20 procent eller ännu större andel Sverigefonder. I grunden finns en framgångsrik ekonomi, som gjort att Sverigeindex är vinnare jämfört med andra industriländer i ett 100-årsperspektiv. Lägg därtill att det idag finns många framgångsrika multinationella företag på Stockholmsbörsen, så dessa aktier ger faktiskt till stor del en global exponering.


På nästa nivå, de olika Sverigefonderna, finns de två starkaste argumenten. Det första är att det som svensk är betydligt lättare att hitta duktiga förvaltare, plus att svenska fondbolag generellt lyckas bättre på hemmaplan. Även i andra länder finns förstås duktiga förvaltare, med det är sällan de små specialiserade fondbolagen i till exempel New York och Tokyo marknadsför sina fonder i Sverige. Det andra argumentet är att konkurrensen gör att det finns fler aktivt förvaltade Sverigefonder med låga förvaltningsavgifter. Därmed är det betydlig lättare att hitta kombinationen framgångsrik förvaltare och låg årsavgift.


Den sista nivån är individens behov att hitta ett sparande som passar ihop med individens framtida konsumtion. Här finns stora skillnader, vissa planerar att flytta utomlands som pensionärer, andra lägger det mesta av sina pengar på importerade varor. Men de flesta kommer troligen att konsumera merparten av sin framtida inkomst i Sverige och då är det rimligt att också lägga sparandet här, eftersom börsavkastningen och prisutvecklingen i Sverige har ett starkt samband.


Välj även förvaltare med fördel


Det behöver inte vara så svårt att välja Sverigefond. Det första steget är att sortera bort fonder med dåliga resultat historisk (sämre än 4 stjärnor i Morningstar Rating) och sedan kontrollera vilka av dessa som har haft kvar samma förvaltare minst fem år. Sedan behövs ett vägval om fokus ska ligga på låga kostnader eller en framgångsrik typ av förvaltning.


Fondsparare som räknar med att spara många år i samma fond utan att följa upp och granska utvecklingen tjänar troligen mer på att fokusera på att välja någon av de framgångsrika fonderna som har lägst avgifter. Normanbeloppet är ett enkelt sätt att få grepp om hur stora kostnadsskillnaderna är.


Du som är mer aktiv kan fördela pengarna på flera Sverigefonder för att dra nytta av de förvaltare som har ytterligare en tydlig fördel. Småbolag har historiskt levererat högre avkastning och jag tycker att det verkar rimligt att detta är en uthållig fördel, så antingen ska förvaltaren hålla en hög andel små och medelstora börsbolag eller placeras en del av sparandet i en ren småbolagsfond.


Värdeaktier verkar också ha en stabil fördel och det finns flera svenska förvaltare som fokuserar på att hitta lågt värderade stabila bolag och undviker börsbolag som värderas högt för att de förväntas växa snabbt. Tydliga exempel är Carnegie, Odin och Spiltan. Både andelen småbolag och inriktningen på värdeaktier sammanfattas i Morningstar Style Box för fonden.


Den avgörande fördelen med att spara i Sverigefonder är som sagt att det bland dessa är lättare att hitta förvaltare som har en tydlig fördel. Och då är det inte konstigt att det någon av dessa man ska välja. En diskussion av mina favoriter bland Sverigefonderna finns i "Gamla favoriter håller ännu" (länk ovan till höger).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar