Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Gamla favoriter håller ännu

En genomgång av Sverigefondernas resultat de senaste 5 åren visar att det är svårt att hitta förvaltare som alltid lyckas bättre än snittet. Men mina gamla favoriter fortsätter att ligga nära toppen.

Jonas Lindmark 2012-05-10 | 17:19
Facebook Twitter LinkedIn

Ibland är det nyttigt att luta sig tillbaka och skaffa sig ett längre perspektiv på fondernas utveckling. Aktier och fonder svänger hit och dit på kort sikt och orsakerna är ofta svåra att avgöra, fast detta spelar egentligen väldigt liten roll för långsiktiga sparare. Men resultaten över längre tidsperioder visar dels tydligare mönster, dels är skillnaderna då ofta större och mer avgörande.


5 år


Efter många år som ”fondexpert” har jag fastnat för 5 år som en lagom tidsperiod att granska och utvärdera fonder. Det är tillräckligt länge för att tillfälliga trender till stor del ska hinna jämna ut sig, så att analysen inte blir vilseledd av tillfälliga svängningar hos valutor, branscher och andra svårspådda omständigheter. Men 5 år är inte så lång tid att nästan alla förvaltare hinner byta jobb, vilket gör att fondernas historiska prestationer blir svårtolkade och ofta irrelevanta.


Nu har det snart gått fem år sedan Stockholmsbörsen passerade en topp sommaren 2007 och sedan dess har Sverigefonderna först rasat i värde och sedan i snitt nästan återhämtat raset. Därför är det nu en bra tidpunkt att utvärdera hur förvaltarna har klarat kombinationen av börsras och tvära återhämtningar, en utveckling som jag tror vi kommer att få se mer av de närmaste åren.


Pålitligt mönster


Sverigefonderna har i snitt fallit 1 procent per år under 5-årsperioden fram till 30 april, men spännvidden är stor mellan bästa och sämsta fond. Didner & Gerge Sverige har stigit drygt 4 procent per år, medan Remium Småbolag Sverige har backat 4 procent per år.


Och under de enskilda kalenderåren är skillnaderna mellan vinnare och förlorare ännu större: 2007 steg Ålandsbanken Swedish Growth 3 procent medan Länsförsäkringar Småbolag föll 15 procent, 2008 föll Handelsbanken Astrazeneca 18 procent medan Ålandsbanken Swedish Small Cap rasade 49 procent, 2009 rusade Tanglin Tangent 134 procent medan Systematiska Covered Call ”bara” klättrade 57 procent, 2010 steg DNB Micro Cap 40 procent medan Danske Invest Sverige Fokus bara segade sig upp 1 procent, 2011 tappade Cicero Focus bara 3 procent medan Tanglin Tangent rasade 29 procent.


Men hur hittar vi ett pålitligt mönster i detta?


Bäst vore att hitta fonder som alla fem åren har lyckats bättre än snittet, för förvaltare som har klarat både uppgångar och nedgångar bra så många gånger i rad är rimligen värda att lita på. Tyvärr går det inte. Även vinnare totalt sett, Didner & Gerge Aktiefond Sverige, har två år tappat lite mer än snittet (2008 och 2011). Och det finns faktiskt inte en enda av 180 Sverigefonder som konsekvent har lyckats bättre än snittet.


Näst bäst är att hitta förvaltare som totalt sett har lyckats bland de bästa och aldrig har gjort något bottennapp. Det kravet klarar Didner & Gerge, för även de dåliga åren är det mer än 40 procent av förvaltarna som har lyckats ännu sämre. Även Lannebo Småbolag och Strand Småbolag klarar det kravet.


Men bland vinnare enskilda år är det svårare att hitta stabila prestationer mätt som % rank (där fondernas rankas mellan 1 och 100 i sin kategori). Vinnaren 2007 Ålandsbanken Swedish Growth hade rank 97 förra året, Handelsbanken Astrazeneca rank 93 under 2009, Tanglin Tangent var som sagt allra sämst förra året, DNB Micro Cap hade rank 94 under 2007, Cicero Focus hade rank 95 under 2010 och är bland de sämsta även hittills i år.


Lägre risk än snittet


Dessutom är det viktigt att inte bara lockas av hög avkastning, utan även ta hänsyn till skillnader i risktagande. Särskilt under perioder som de senaste fem åren när räntorna har varit extremt låga är det bättre att få samma avkastning med lägre svängningar, för då går det att istället höja avkastningen med hjälp av belåning.


De senaste fem åren varierar Sverigefondernas standardavvikelse mellan 26,5 för SEB Stiftelsefond Sverige ned till 15,9 för Handelsbanken Astrazeneca. Vinnaren Didner & Gerge Sverige ligger nära toppen med 26,3 i standardavvikelse. Bland andra fonder som har lyckats klart bättre än snittet med avkastningen är det några som även gjort det med klart lägre risk: Spiltan Aktiefond Stabil, Strand Småbolagsfond, Cliens Absolut Aktier Sverige och Lannebo Småbolag.


Både Cliens och Spiltan har dock problemet att de inte alls hänger med i uppgångar, det syns både 2009 och hittills i år. De som lockar mig mest är därför Strand Småbolag och Lannebo Småbolag. Fast de som följt det jag skrivit genom åren vet att Didner & Gerge är en av mina gamla favoriter, som var med i Morningstars PPM-portföljer från 2000 till 2008. Sedan dess är det Lannebo Småbolag som är mitt tips bland Sverigefonder.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar