Lång bindning ska synas i priset

En avgift på 2 procent per år kan verka lite, när köparen hoppas att fonden ska dubblas i värde. Men fondsparande pågår normalt tio år eller mer, så fondens Norman-belopp är bättre att jämföra med andra kostnader.

Jonas Lindmark 2012-05-03 | 16:01
Facebook Twitter LinkedIn

Säljarna vet att fondsparande normalt pågår i många år i samma fonder. Dels finns regler som ger extra flyttkostnader, dels är det bekvämt att inte byta. Ändå berättar fondbranschen nästan alltid bara om kostnaden per år.


Mataffärer använder ett liknande trick. Om grönsaker eller frukter är dyra så står priset för att köpa en enda eller bara ett hekto, trots att nästan alla köper mer.


Ett ökat fokus på ännu kortare tidsperioder finns i andra branscher. Fakturan för telefon och TV kom förut en gång per kvartal, men nya konkurrenter anger avgifterna per månad – trots att kunden nästan alltid binder sig för längre tidsperioder.


Men branscher som mobiltelefoni har åtminstone regler att kunden även ska få information om den totala kostnaden. När kunden binder sig till exempel i 24 månader, då ska säljaren även berätta om den minsta kostnaden under bindningstiden.


Totalt i kronor


Barnsparande pågår ofta i 20 år, de som väljer tjänstepension när de fyller 28 binder pengarna ännu längre och spartiden är lång även för de flesta andra. Därför är det rimligt att fondsparare inte bara får information om fondavgiften i procent under ett enda år, utan även får information om ungefär hur stor kostnaden blir totalt i kronor under hela spartiden.


Att ange fondavgifter i procent per år är förstås ett enkelt sätt att ge jämförbarhet. Det är inte lika enkelt att berätta om kostnaderna i kronor under hela spartiden, eftersom fondens framtida värdeförändring är okänd. Men självklart går det att informera om de långsiktiga kostnaderna på ett rättvist sätt, bara fondbranschen använder gemensamma regler.


Peter Norman


En av de debattörer som envist efterfrågat bättre information om fondsparandet kostnader är finansmarknadsminister Peter Norman. Flera gånger det senaste året har han föreslagit att fondbolagen ska ange kostnaden för att spara 1000 kronor per månad i tio år.


Nu lanserar Morningstar nyckeltalet ”Norman-belopp” som är just en prognos för kostnaden att månadsspara 1000 kronor i tio år. Våra beräkningar visar att detta i snitt kostar knappt 14.000 kronor, men variationen bland aktiefonder är stor mellan de billigaste indexfonderna kring 1000 kronor och de dyraste hedgefonderna över 40.000 kronor. För varje fond har Morningstar räknat ut en prognos baserat på fonderas historiska kostnader de senaste fem åren, som visas både i sökningen och i fondernas Quicktake.


Individuellt bäst


Men bäst vore om varje fondsparare får en individuell beräkning av totalkostnaden, när fondvalet görs. Som jag påpekat är det tre krav som behöver ställas på alla fondsäljare: (a) fråga om spartiden, (b) ge en översikt som visar alla nivåer avgifter och kostnader som tas ut, samt (c) hjälpa till att göra en summering av den totala kostnaden under spartiden för den lösning rådgivaren föreslår, enligt en schablon som är gemensam för hela finansbranschen i Sverige. Mer om detta i min krönika för två månader sedan (”Tre nya krav på fondsäljarna”, länk ovan till höger).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar