Efter uppgången från oktober till mars verkar den globala aktiemarknaden ha passerat en topp och när ”momentum” i uppgången har försvunnit så är det dags att utvärdera om dagens aktiekurser är på en rimlig nivå. Jag har läst flera kritiska granskningar de senaste veckorna som varnar för att den svaga länken i aktievärderingen är börsföretagens rekordhöga marginaler.
Fallande marginaler
Många företag som ökat vinsterna trots oförändrad försäljning de senaste åren har gjort det tack vare fallande räntekostnader, produktion i låglöneländer och ökade statliga investeringar i infrastruktur. Alla dessa tre fördelar kommer dock att vändas i sin motsats: Centralbankerna kommer någon gång i framtiden att höja räntorna. Löner och växelkurser i tillväxtländer stiger. Och många länder behöver banta sina budgetunderskott.
Oroande är också att företagens egna investeringar är kvar på en låg nivå, särskilt i USA där andelen av BNP är den lägsta på 30 år, vilket visar att företagsledningarna har svårt att hitta lönsamma nya projekt. Detta problem förvärras av att cheferna ofta belönas för kortsiktiga förbättringar av vinstmarginalerna, vilket gör det frestande att öka priserna istället för att investera – vilket straffar sig på lägre sikt.
Lägg till detta att börsföretagens redovisningsregler IFRS överdriver vinsterna under goda år, eftersom stigande priser på tillgångar (fastigheter, råvaror, börsaktier) delvis räknas med i börsföretagens vinster (”Vinsterna är fulla med luft”, länk ovan till höger). Men dessa prisuppgångar beror delvis på de extremt låga räntorna och kommer rimligen i många fall att byta riktning nästa gång centralbankerna behöver bromsa tecken på överhettning och inflation genom höjda räntor. Tillsammans ger detta stor risk för fallande vinstmarginaler hos börsföretagen framöver.
Räntefonder trist alternativ
Mot att flytta pengar från aktiefonder står de fortsatt rekordlåga räntorna, som beror på politiska försök att övertyga fler att konsumera eller i bästa fall välja riskabla investeringar som hjälper till att ge ekonomin högre fart. Räntan på en svensk 5-åring statsobligation är när detta skrivs bara 1,48 procent per år, vilket sätter ett tak för vad en vanlig obligationsfond kan ge.
Och det är ett väldigt trist långsiktigt alternativ att investera i räntefonder när avgifter, inflation och skatt äter upp hela den förväntade avkastningen. Inom PPM finns åtminstone fördelen att avkastningen är skattefri, men vanliga räntefonder är ändå inte alls lockande. Realränteobligationer ger räntor nära noll och även räntorna på företagsobligationer har fallit kraftigt. Det som återstår för aktiva sparare är att ta med en kort räntefond som kortsiktig investering och hoppas att en börsnedgång senare i år ger ett bra tillfälle att flytta pengarna tillbaka till aktiefonder.
Resultatet är ganska små förändringar i Morningstars tips för PPM-valet, främst en lite lägre exponering mot aktiemarknaden i de tre aktiva portföljerna. De exakta tipsen på fonder i portföljerna finns som vanligt både i PPM-testet och i en separat artikel (länkar ovan till höger).