Dags för fler snabba årsrapporter

Nu kommer nya 10-årstabeller och åtminstone de som betalar mer än 7500 kronor per år för sin fondförvaltning borde vara intresserade. Tyvärr är nästan inga årsrapporter klara ännu.

Jonas Lindmark 2012-02-16 | 17:31
Facebook Twitter LinkedIn

Redan för tre veckor sedan var Lannebo Fonder klara med sin årsrapport och jag gjorde idag ett stickprov och kollade sajterna hos tio av deras konkurrenter: de fyra storbankerna, Skandia och Länsförsäkringar, samt fyra mindre fondbolag.


Positivt är att det nästan alltid är lätt att hitta årsrapporterna redan med ett par klick. Undantag är East Capital, som inte alls verkar ha sin årsrapport med på sajten, och Swedbank Robur, som döljer den under rubriken ”Rapport Dina Fonder” och enbart verkar visa senaste halvårsrapporten.


Negativt är att det fortfarande inte är en enda av de tio jag kontrollerat som har offentliggjort fondernas årsrapport för 2011. De borde verkligen kunna vara klara, för de flesta börsnoterade koncerner har redan offentliggjort sina bokslut. Självklart är det mycket mer komplicerat att göra klart bokföringen för en stor koncern med tusentals anställda, än att summera den information som finns om en värdepappersfond (där alla siffror finns klara redan första veckan i januari).


Varför tar det så lång tid för fondbolagen? Svaret tror jag främst är att snabbhet inte är prioriterat och att det normalt är en lite grupp anställda på fondbolagen som arbetar med att sammanställa årsrapporterna. Sedan ska rapporten innehålla texter som förvaltare och andra skribenter kanske inte ger högst prioritet. Slutligen ska fondbolagets revisorer granska och skriva under att rapporteringen är korrekt.


Överblick 10 år nytt


Men fler andelsägare skulle nog läsa rapporterna om de skickades ut redan under januari, tillsammans med årsbeskeden. Som jag påpekat tidigare är det flera typer av information som fondspararen enbart kan hitta i årsrapporterna (mer om det i ”Spara fonderas årsrapporter”, länk ovan till höger). Och även i vårt moderna elektroniska samhälle så visar fondbolagen ofta bara den senaste årsrapporten på sin hemsida.


Finansinspektionen har uppmärksammat hur viktig årsrapporten är och skärpte kraven när nya föreskrifter fasställdes i somras (FFFS 2011:42). Det som jag tror fondspararna märker tydligast är kravet att årsrapporten ska innehålla tabeller som ger överblick 10 år bakåt, inte som tidigare 5 år. Denna tabell är viktig att analysera för fondsparare som verkligen vill försöka förstå hur fondens avkastning har uppkommit. Mest intressant bland nyckeltalen är ofta variationen mellan åren hos fondens förmögenhet, omsättningshastighet och ”tracking error” (hur mycket fondens avkastning i snitt avviker från jämförelseindex enskilda månader).


7500 kronor per år


Tyvärr finns inte lika hårda krav på informationen från de utländska fonder som säljs i Sverige. Men det borde ju vara en konkurrensfördel för svenska fondbolag, åtminstone bland större investerare som grundligt granskar fonderna innan de investerar.


Andelsägare som investerar direkt i en fond har rätt att begära att få årsrapporten gratis hemskickad. Intresset varierar så klart, men med ägande följer ett ansvar. Jag tycker att alla som investerar stora belopp i en fond (500.000 kronor eller mer) borde göra sig besväret att läsa årsrapporten när den kommer varje år och försöka kontrollera att de får den typ av förvaltning som de har tänkt sig. Förutom att förvaltningen av stora belopp ofta är ganska dyr (1,5 procent årsavgift på en halv miljon är 7500 kronor per år), så är det rimligen intressant att försöka se efter om sparkapitalet är placerat som förväntat.


Xfondrapport

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar